Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Снимка: Pixabay


Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в Административен съд София-град. 

В ефира на Радио Кърджали адвокатът на жалбовносителите - адв. Нина Ламбова разказа за същината на делото и пътят, който е извървян до момента: 

"Подаването на жалбата от голям брой заинтересовани лица миналата година беше естествен ход след организирана подписка срещу тази заповед. Бяха събрани надлежно над 2 500 подписа, но тъй като тази и всички заповеди за епидемичната обстановка се издават с „предварително изпълнение“, те действат реално до отмяната им от съда. Една година след подаване на жалбата, след сложни съдебни процедури Гражданско сдружение "Свободата е отговорност-гражданите в действие" успя да се пребори за правото си да бъде конституирано като "оспорващ" заповедта и делото е насрочено за  1 октомврти 2021 г.. Изминаха доста месеци, в които се наложи да доказваме "правен интерес", делото се разхождаше между ВАС – съответно 3-членен, 5-членен състав и АССГ в изпълнение на различни разпореждания на съдилищата, обжалване на определения за прекратяване. Съдът отново поиска да представим доказателства за правния ни интерес от оспорването след разхождане на делото между двете инстанции ни конституираха като оспорваща страна и делото е насрочено в открито заседание на 1 октомври от 13.30 ч в АССГ. Предстои в заседанието отново да установяваме за пореден път "фактите, на които се основават исканията ни", наред с пороците на акта, както и "фактите, от които бихме черпили благоприятни последици", каза адв. Нина Ламбова и допълни "още по-противоречиво е действието на министъра на образованието да упражнява правомощия, които не са му присъщи (по Закона за здравето). Той няма правомощия по този закон и не може да създава норми,  свързани с регулация на здравния статус на учениците и учителите, нито да се позовава в своя заповед на заповед на друг министър със същия ранг. Освен чисто юридическите пороци в тази заповед за носене на предпазни маски за лице от учениците и опитът за заобикаляне на Закона за нормативните актове, поради липсата на обсъждането на нормите с гражданите и заинтересованите организации, анализ на риска и публикуването им в Държавен вестник, заповедите са единствено насочени да поддържат страх и да дисциплинират напълно нелогично поведение, което не води до каквото и да е предпазване от вируси", заяви Ламбова.  

Тя коментира още има ли полза от обжалване на тези заповеди, при положение, че вече министрите са други и е изминала една година от наложената заповед: 

"Ако заповедите бъдат отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни от съда, те трябва да престанат да се прилагат по отношение на всички и макар това да е спорно, по отношение на всички се формира сила на пресъдено нещо за тяхната нищожност или унищожаемост. Всеки, който е претърпял вреди от такава заповед, ще може да претендира обезщетение по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди." 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Вижте още
Милослав Шишков

Милослав Шишков: Жените са по-стриктните шофьори

Европейска кола на доста километри - това е предпочитаният и масов автомобил по българските пътища. Това е наблюдението на Милослав Шишков, който има поглед върху автомобилния парк в страната, защото е собственик на автосервиз в Хасково. Някои от тях са нови, други не толкова, но добре поддържани, трети са амортизирани и незнайно как все още се..

публикувано на 28.11.21 в 09:30
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49

Проф. Дайнов: Народът избра "Продължаваме промяната" - по-ведрият вариант на "Демократична България"

ГЕРБ не са политическа партия, а машина за експроприация на все повече власт и все повече финансови ресурси. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Данов. По думите му, ако ГЕРБ не се превърне в партия, която да вярва в някакви идеи, а не в идеята, че всичко трябва да се присвои, няма да може да удържи дълго...

публикувано на 23.11.21 в 21:52
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Хората гласуваха за юмрука на Радев

Въпреки победата на Румен Радев в изброите за президент на България, при 100% обработени протоколи в Кърджали Анастас Герджиков печели с почти двойно повече гласове пред Радев. 16 763 гласа получава Румен Радев, а 30 008 получава Анастас Герджиков, което го прави предпочитания избор на Кърджалийци. Областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 22.11.21 в 14:18

Политологът Димитър Димов: Предстои прочистване на политическата сцена

Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна. У нас обаче никога не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Причините, които повлияха на ниския вот, комплексно са чисто човешки, заяви в ефира на радио Кърджали политологът Димитър Димов. Можем да кажем и..

публикувано на 22.11.21 в 13:47

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет. Така съветва популярната песен за коминочистача. Всъщност, в целия свят е известно суеверието, че докосването до черния, изцапан със сажди мъж, носи щастие и късмет. Разбира се, че давам да ме докосват, непрекъснато го правят, смее се единственият в Кърджали коминочистач Красимир Кьосев. От 10 години е..

публикувано на 16.11.21 в 17:29

Инж. Георги Гачев: Коронавирусът се разпространява най-бързо в училищата

Спад в заболеваемостта от COVID-19 се очаква в следващите няколко дни. Тази прогноза изказа в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали математикът д-р инж. Георги Гачев. Темповете на спадане не са много интензивни. Тенденцията вероятно ще се засили след около седмица, защото ще се появи резултата от преминаването на учениците на..

публикувано на 12.11.21 в 13:27