Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Снимка: Pixabay


Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в Административен съд София-град. 

В ефира на Радио Кърджали адвокатът на жалбовносителите - адв. Нина Ламбова разказа за същината на делото и пътят, който е извървян до момента: 

"Подаването на жалбата от голям брой заинтересовани лица миналата година беше естествен ход след организирана подписка срещу тази заповед. Бяха събрани надлежно над 2 500 подписа, но тъй като тази и всички заповеди за епидемичната обстановка се издават с „предварително изпълнение“, те действат реално до отмяната им от съда. Една година след подаване на жалбата, след сложни съдебни процедури Гражданско сдружение "Свободата е отговорност-гражданите в действие" успя да се пребори за правото си да бъде конституирано като "оспорващ" заповедта и делото е насрочено за  1 октомврти 2021 г.. Изминаха доста месеци, в които се наложи да доказваме "правен интерес", делото се разхождаше между ВАС – съответно 3-членен, 5-членен състав и АССГ в изпълнение на различни разпореждания на съдилищата, обжалване на определения за прекратяване. Съдът отново поиска да представим доказателства за правния ни интерес от оспорването след разхождане на делото между двете инстанции ни конституираха като оспорваща страна и делото е насрочено в открито заседание на 1 октомври от 13.30 ч в АССГ. Предстои в заседанието отново да установяваме за пореден път "фактите, на които се основават исканията ни", наред с пороците на акта, както и "фактите, от които бихме черпили благоприятни последици", каза адв. Нина Ламбова и допълни "още по-противоречиво е действието на министъра на образованието да упражнява правомощия, които не са му присъщи (по Закона за здравето). Той няма правомощия по този закон и не може да създава норми,  свързани с регулация на здравния статус на учениците и учителите, нито да се позовава в своя заповед на заповед на друг министър със същия ранг. Освен чисто юридическите пороци в тази заповед за носене на предпазни маски за лице от учениците и опитът за заобикаляне на Закона за нормативните актове, поради липсата на обсъждането на нормите с гражданите и заинтересованите организации, анализ на риска и публикуването им в Държавен вестник, заповедите са единствено насочени да поддържат страх и да дисциплинират напълно нелогично поведение, което не води до каквото и да е предпазване от вируси", заяви Ламбова.  

Тя коментира още има ли полза от обжалване на тези заповеди, при положение, че вече министрите са други и е изминала една година от наложената заповед: 

"Ако заповедите бъдат отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни от съда, те трябва да престанат да се прилагат по отношение на всички и макар това да е спорно, по отношение на всички се формира сила на пресъдено нещо за тяхната нищожност или унищожаемост. Всеки, който е претърпял вреди от такава заповед, ще може да претендира обезщетение по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди." 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11