Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Кърджали Хасан Азис след годишната среща на НСОРБ

На 19 и 20 септември в к.к. „Албена“ се проведе XXXIV Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България.
Програмата на събитието включваше Икономически форум,  посветен на новите перспективи пред партньорството между държавните институции, местната власт и бизнеса, дискусия по проблемите на финансовата децентрализация и Форум за зелени политики, който е част от Конференцията за бъдещето на Европа. В рамките на форум за зелени решения и иновации за обновяване на средата кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който е и зам.-председател на УС на НСОРБ, представи темата “Съвременен подход в градското обновяване“.
"Оказа се, че след последните местни избори, това е първата годишна среща на местните власти", каза за Радио Кърджали кметът Хасан Азис след завръщането си.
Сред акцентите в работата на първо място той постави финансовата децентрализация на общините от гледна точка на последната актуализация на  държавния бюджет, в която общините успяха да реализират част от своите искания, независимо че от 370-те милиона, за които Управителният съвет на Националното сдружение беше направил искане, 100 млн. ще бъдат разпределени по определени правила. Базата, върху която се разпределят бюджетите, които се отпускат т.г., е изравнителната субсидия за 2018 г., което означава, че Кърджали ще получи около милион и 500 хиляди, които ще бъдат изразходвани предимно за противоепидемични мерки, за които община Кърджали е изразходвала своите средства.
Сред обсъжданите теми е била и възможността и отражението за два процента Данък общ доход за физическите лица, които да останат в местния бюджет. "Това е много стара тема, за която ние всеки път поставяме въпроса. Сега вече има и разчети", каза Хасан Азис и даде пример - ако 2 % останат за местния бюджет, всяка година община Кърджали ще има около пет милиона и 600 хиляди лева допълнително.
Кметът каза още, че е имал разговори с газоразпределителната фирма в Кърджали и е получил уверения, че автоматичната газорегулаторна станция, която ще докара природен газ до Кърджали, се проектира. 

В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Станислава Георгиева с кмета на Кърджали Хасан Азис.  

Вижте още
Иво Георгиев

"Мистичните Родопи" на Иво Георгиев - родописи от душата на планината

Омайни гледки, планински маршрути, древни мегалити, непристъпни светилища, пейзажи, които пълнят душата, надиплени в планината с душа - "Мистичните Родопи". Така е озаглавил новата си книга кърджалийският поет и писател Иво Георгиев. Тя ни разхожда из скалите и горите на Източните Родопи със 150 фотографии и 21 текста, но не пътеписи, а "родописи"...

публикувано на 26.10.21 в 16:52
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07