Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експертът: Говоренето "по махленски" от трибуната на НС девалвира политическото послание

Даниел Киряков
Снимка: Ани Петрова, БНР


Няколко са причините 46-тото народно събрание да си иде с почти никаква свършена работа, коментира в предаването на Радио Кърджали, „На чаршията, в чата“, експертът по комуникации Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Сложната конфигурация, която се повтори от 45-то към46-то НС, с едно изключение „Има такъв народ“ станаха първа политическа сила, накара една голяма част от партиите да заемат позиционна война, ако мога така да се изразя, защото беше дадена ясна заявка, че определени партии с други не биха могли да се коалират. Ясна беше формулата, че при такова фрагментирано общество, при такъв фрагментиран резултат на парламентарните избори има недопустими съюзи. Урокът за партиите на протеста е, че време за исторически компромиси няма, по-скоро за твърдата игра“, коментира експертът. От една страна беше невъзможността на ГЕРБ да състави самостоятелно правителство, защото е компрометирана партия. От друга страна „Има такъв народ“ заеха изключително сърдитата позиция – ние сме първи, вие ще ни слушате, доведоха до серия от патови ситуации и взаимни изключвания, които доведоха до късия живот и на този парламент, обясни Киряков.

Труден е преходът от едно авторитарно управление, можем спокойно така да наречем управлението на ГЕРБ през последните не само 4 години с техния първи изпълнен изцяло мандат, макар и с изключително лъкатушене и с изключително напрежение особено в последната година и половина. Същевременно липсата на зрялост у „Има такъв народ“ и усещането, че някакъв вид прийоми, които са характерни в частния им бизнес, нямат нищо общо с политиката, която трябва да се прави през XXI-ви век, допълни специалистът.

Максимата „Да слушаме суверена, народа“ е изключително важна, но не трябва да се преминава тънката граница между реализъм и популизъм. Това е проблем, характерен не само за България, но и за други европейски държави.

Политиците изпращат послания тип „махленско говорене“, когато видят, че този тип послания работи, счита експертът по комуникации. В последните 11-12 години този вид комуникация е станала приемлива, един вид норма, по подобие на чалгата, на ниската култура, по подобие на изхвърлянето на боклук през балкона, неспазването на знаци по време на движение по пътищата.

„Говоренето по този начин от най-високата трибуна с махленски изрази, обиди и епитети, принизява общественото говорене, „разкъсва“ обществената тъкан, защото вместо да се стремим към по-голям идеал, книжовност, грамотност, политическа зрялост, говорим не само за политици, но и за избиратели, контрастира с реалността, когато тези гласове проехтят в публичното пространство. Нищо добро не ни дава този род комуникация, защото тя възпитава“, допълни Киряков.

Образованието е нишката, която е била скъсана. Като се припокрие и с други глобалистични тенденции – навлизането на социалните мрежи и технологиите, достъпът до лесна и некритично възприета информация, същевременно движението на множество слухове в публичното пространство, както в ежедневното общуване на хората, така и през социалните мрежи и липсата на желание за четене на книги, води до степента на лесно възприемане на определени популистки тези и оттук до девалвация на публичната комуникация и култура.

Като се има предвид целта – достигане на посланието до по-голяма аудитория, този подход на говорене през социални мрежи е удачен. Въпросът е в дозата, в посланията и защо се ползват толкова на често. Има и друга тенденция – капсулирането на електората. За да може редовно да бъде обгрижван, облъчван, с правилните послания и примери на мъжество, на народняшко веселие или пък критики спрямо властта, в зависимост кой е на власт и кой е в опозиция, социалните мрежи започват да се преекспонират, дори израждат в тяхната употреба, но явно има желаещи да ползват такъв вид съдържание. Притежаването на собствена телевизия, та дори и интернет базирана, е част от постмодернистичната епоха, в която живеем, каза още експертът по комуникации.

По повод новопредставения политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“, Киряков коментира: „Това, което имат като биография през последните не само 4 месеца, но и през последните 14-тина години ги кара да имат тази добра разпознаваемост и някакво очакване. Шаблонът, печатът „месия“ за момента се използва и по техен адрес. Те се опитват всячески да избягат от него. По-скоро залагат на прагматизъм“.


Вижте още
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49

Проф. Дайнов: Народът избра "Продължаваме промяната" - по-ведрият вариант на "Демократична България"

ГЕРБ не са политическа партия, а машина за експроприация на все повече власт и все повече финансови ресурси. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Данов. По думите му, ако ГЕРБ не се превърне в партия, която да вярва в някакви идеи, а не в идеята, че всичко трябва да се присвои, няма да може да удържи дълго...

публикувано на 23.11.21 в 21:52
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Хората гласуваха за юмрука на Радев

Въпреки победата на Румен Радев в изброите за президент на България, при 100% обработени протоколи в Кърджали Анастас Герджиков печели с почти двойно повече гласове пред Радев. 16 763 гласа получава Румен Радев, а 30 008 получава Анастас Герджиков, което го прави предпочитания избор на Кърджалийци. Областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 22.11.21 в 14:18

Политологът Димитър Димов: Предстои прочистване на политическата сцена

Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна. У нас обаче никога не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Причините, които повлияха на ниския вот, комплексно са чисто човешки, заяви в ефира на радио Кърджали политологът Димитър Димов. Можем да кажем и..

публикувано на 22.11.21 в 13:47

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет. Така съветва популярната песен за коминочистача. Всъщност, в целия свят е известно суеверието, че докосването до черния, изцапан със сажди мъж, носи щастие и късмет. Разбира се, че давам да ме докосват, непрекъснато го правят, смее се единственият в Кърджали коминочистач Красимир Кьосев. От 10 години е..

публикувано на 16.11.21 в 17:29

Инж. Георги Гачев: Коронавирусът се разпространява най-бързо в училищата

Спад в заболеваемостта от COVID-19 се очаква в следващите няколко дни. Тази прогноза изказа в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали математикът д-р инж. Георги Гачев. Темповете на спадане не са много интензивни. Тенденцията вероятно ще се засили след около седмица, защото ще се появи резултата от преминаването на учениците на..

публикувано на 12.11.21 в 13:27
Веселина Тенчева, председател на РИК-Хасково

Адвокат Тенчева: Създаването на изборна администрация ще гарантира вота

Замяна на почти половината от членовете на секционни избирателни комисии седмица преди изборите са направили членовете на Районната избирателна комисия в Хасково. Ситуацията с масови откази, както и дублажи - едни и същи хора да са подадени като членове в различни СИК, не се случва за първи път, съобщи за Радио Кърджали председателят на РИК..

публикувано на 11.11.21 в 22:03