Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова


Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед".
Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ни очакват много изненади с епизода от 26 септември. В първата част на предаването ще чуем звукова картина от юбилейната изложба на Мая Мечева отражения. Птици, риби, Кърджали във закачливи стилизирани нотки, неонови и 3 D изображения белязоха експозицията, която може да се нарече концептуална. Музиката на Пинк Флойд допълни впечатлението за среща с авторката извън времето и пространството. Но затова - след първата песен в предаването.


Следва да се запознаем с историята на макароните, но не на тези тестени тръбички, обожавани в Италия, а на френските сладкарски изкушения. От ордена на кармалетките и кралица Катерина Медичи, сладките рингчета са придобивали различни форми, но в края на краищата, тяхната Родина, се оказва Италия. За тези сладки бадемови изкушения, разказва хоби сладкаря Кирила Ангелова.
След което пък нашата приятелка от Германия Петя Аргирова, ще ни предложи да си направим макарони с рецепта от нейния ухаен блог.
Във втората част на предаването родопският пътешественик Иво Георгиев ни разказва за своите Родописи от душата планината. Както си спомняме, неговите Родопи се крепят от девет баби с десет бастуна, и затова ще чуем за тях в песен на поета с китара.
След това Божидар Чолаков разговаря с Даниела Атанасова - писател, автор на стихове за песни, главно с патриотична насоченост. Тя написва песента "Един народ", посветена на Деня на независимостта!
Слушайте "Вкусен следобед" всяка неделя от 4 до 6 на 90 мегахерца или в реално време, онлайн на
Останете с красивата музика и с радио Кърджали!

Галерия

Вижте още

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44

Вирее ли лозе на баир?

Вирее ли лозе на баир? Вирее, но в Германия. Там, в околностите на плавателната река Мозел, се простират масиви с грозде, от което се прави прочутият ризлинг. Такъв е баирът, че за да може тракторът да обработва земята около тях, машината се завързва и така се спуска надолу. Първото в Европа винено селище е в нашия район, казва кулинарката..

публикувано на 13.10.21 в 15:00

Кулинарната книга "Ухае на... България" издаде зад граница Петя Аргирова

Книга, посветена на българската кухня , издаде приятелката на радио Кърджали и "Вкусен следобед" Петя Аргирова от Германия. Книгата „ Ухае на… България“ може да бъде купена онлайн по целия свят. Книгата е базирана на големите български класики, станали популярни първо в блога "Ухае на... . ". Рецептите са изпитани безброй пъти от Петя,..

публикувано на 13.10.21 в 14:17

Дамска вокална група "Ахрида" има повод да празнува днес

Дамска вокална група "Ахрида", едно от музикалните лица на Кърджали има повод за празник днес. Дългогодишната ръководителка на формацията Тонка Сарлова днес навършва 90 години . От малкото градче Тополовград произхожда една учителка, която носи възрожденски плам и дава 20 години от живота си на СУ "Йордан Йовков" в Кърджали. С колежки, които..

публикувано на 08.10.21 в 14:14