Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан



Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии.
Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии. Това невероятно съчетание от витамини и пробиотици включва най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми.
Вариантите за туршии са най-различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините.
Когато сезонът на пресните зеленчуци по полето поприключи, на пазара излизат зелените домати. Хем не са толкова скъпи като червените, хем от тях става прекрасна туршия. Е, някои правят от тях сладко, но сега думата е за туршии. Та, доматките се приготвят на парченца и се заливат със саламура от оцет, сол и вода, може и олио. За по-пикантен вкус се добавя чесън, а за аромат - копър. Тъй като доматите лесно се разкашкват, някои добавят към саламурата малко аспирин, други за съвсем кратко стерилизират вече затворените буркани. Но за зелените домати всяка домакиня си има специална бабина рецепта, която ревниво пази.
А сега ви предлагам да чуем две рецепти за зимнина - кьоополу, счукано в хаванче и зелени домати с чушки в буркани. За това как се приготвят, ще чуем от Росица Генчева.

Вижте още

Даниел Караасенов представи втора песен с орк. Родопи

Златоградчанинът Даниел Караасенов представи новата си песен „Адна ми Нурка остана“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Песента има видео клип към една от музикалните телевизии. Тя е от златоградския край. Музикалният проект е с орк. „Родопи“ с ръководител Борис Христев, негов е и аранжимента на песента.  Даниел Караасенов вече, почти две..

обновено на 25.10.21 в 16:28

Малките хора се оплакват от безработица по време на пандемията

Днес е Световният ден за информираност по проблемите на малките хора . Годишнина от рождението на Били Барти , който през 1957 г. заедно с 20 свои приятели , също с нисък ръст, основават организацията “Малките хора на Америка”. Едно такова семейство на малки хора, но с големи сърца, Нуртин и Гюлбахар Халил , живее в село Лясково. Той е..

публикувано на 25.10.21 в 14:50

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22