Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еленът лопатар от Кьосево пое към новия си дом

3
Снимка: Мехмед Реджеб

Еленът лопатар от Кьосево, който живееше с домашните крави на селото, но нараняваше с рогата си животните и чиято съдба следим от пролетта, пое към новия си дом в района на Бургас.

Снощи животното беше уцелено с упойка. То беше натоварено в специализиран превоз и извозено до морския град, където ще живее на свобода с други лопатари в защитена местност. Самата операция по дебнене и следене на елена продължи няколко дни, разказва Кръстьо Дъбов от Зоопарк Бургас, човекът, който се ангажира безвъзмездно да помогне.

Кръстьо Дъбов: „Нещата трябваше да бъдат много прецизни. Организацията беше на ниво. Първия ден го преследвахме с кравите. Два пъти беше улучен, но не беше упоен. Там където отива пак ще е сред дивата природа“.  

Кметът на Кърджали Хасан Азис е с основен принос да спасяването на еленчето. Той откупи горското животно от ловната дружинка и съдейства за осигуряването на нов дом на лопатаря.

 Хасан Азис: „Щастлив и хубав край и за елена и за нас. Искам да благодаря на представителите на местните медии, които бяха част от тази инициатива. Кърджали показа един добър пример за едно добро отношение към дивите животни. Радвам се, че свършва по този начин“.


Галерия

Вижте още

Директорът на болницата в Ардино: Имаме много неваксинирани служители

Болницата в Ардино е осигурила тестове за КОВИД-19 за работещите в лечебното заведение, които не са ваксинирани. Те ще бъдат безплатни за тях.   Директорът на болницата д-р Гюнер Осман каза, че имат много неваксинирани служители. Гюнер Осман:   „Имаме доста случаи на неваксинирани служители в болницата. Най-вече медицински сестри и..

публикувано на 26.10.21 в 17:25

Млади фотонадежди от клуб "От черно до бяло" към ОДК-Кърджали получиха награди

Две призови награди получиха снимки на млади фотонадежди от клуб "От черно до бяло" към ОДК-Кърджали на престижен фотоконкурс в Бургас. Кадър на десетокласничката Стилияна Георгиева от СУ "Отец Паисий" беше отличен с първа награда във възрастовата категория до 12 клас. Седмокласничката Алекс Попова от същото училище е отличена в малката..

публикувано на 26.10.21 в 16:52

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат

Ресторантьори изнемогват с персонала заради изискването за зелен сертификат. Те коментират, че допълнително се утежнява работата на персонала, който трябва да проверява клиентите за наличието на сертификат. Ето какво казаха кърджалийците Кадир Мустафов и Атанас Атанасов пред репортера Илияна Типова. Кадир Мустафов: „ Сервитьорите нямат..

публикувано на 26.10.21 в 14:57

В гимназията по строителство "Христо Смирненски" празнуват Деня на строителя

В  гимназията по строителство "Христо Смирненски" в Кърджали започнаха мероприятията по случай професионалният празник на строителя, който се отбелязва на 26 октомври, Димитровден.  Инж.Андрей Димитров, организатор на проявите: „Проявите в Строителния техникум в Кърджали продължават с няколко състезания-Строителна щафета, построяване на..

публикувано на 26.10.21 в 14:24

РДПБЗН-Кърджали провежда пожаро-тактическо учение

Започна пожаро-тактическо учение за действия при критична ситуация във Водното огледало в Кърджали. Щабът на учението е разположен в района на Ардинския мост. Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали комисар Сергей Заимов каза, че в учението участват общо 20 единици техника и 50 пожарникари...

публикувано на 26.10.21 в 14:15

Демонстрационно гласуване в област Кърджали

От 1 до 5 ноември в сградата на сградата на общинска администрация Кърджали от 9 до 17 часа ще има екипи на Районната избирателна комисия, които ще разясняват начина, по който ще става гласуването с демонстрационните машини.   На 3 ноември от 9 до 17 часа демомашини ще има в с. Мост в сградата на кметството, а в с.Опълченско също кметството ще са..

публикувано на 26.10.21 в 13:09

Почитаме светеца воин вкмч. Димитър Солунски

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата ни столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 10:21