Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиквена крем супа с кокосово мляко

2
Снимка: архив



Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг, лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.

С нея, и с добавка на кокосово мляко, портокалов сок, кориандър и много други уханни съставки, се приготвя тиквена крем супа. 

ЗА КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА С КОКОСОВО МЛЯКО по рецепта на Петя Аргирова са ви нужни:

1 тиква Хокайдо - около 800 грама
1 глава лук
1 малка червена люта чушка, или просто половин едро смлян лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сух джинджифил или 10 грама настърган пресен
30 грама масло
1 с. л. зехтин или олио по желание
1 ч. л. къри на прах
600 мл зеленчуков бульон
2 портокала
1 стрък пресен лук
250 мл кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. ситно нарязан кориандер или сух
2 с. л. леко запечени на сух тиган тиквени семки
2 с. л. кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ!
Тиквата измивате и подсушавате.
Разделяте на две половини и почиствам от семките.
Нарязвате  заедно с кората на едри кубчета.
Загрявате в тенджера маслото и олиото.
Изпържвате за кратко нарязания на лентички кромид лук.
Добавяте тиквените кубчета, джинджифила и лютата чушка. 
Пържите на силен котлон само около 2 минути с непрекъснато разбъркване.
Поръсвате с кърито на прах и заливате със зеленчуковия бульон.
Добавяте настърганата кора на единия портокал и изцедения сок от двата портокала.
Похлупвате и оставям за около 12 минути на слаб котлон супата да къкри.
През това време си приготвяте декорацията на супата.
Нарязвате зеления лук на много тънки кръгчета.
Кориандърът - на много ситно. Може спокойно да замените и с пресен магданоз.
Тиквените семки леко запичате в сух тиган.
А кокосовите стърготини само подготвяте.
Готовата супа пюрирате с пасатор.
Добавяте кокосовото мляко и разбърквате. Оставяте за около минута - две на котлона.
Посолявате на вкус и добавям черен пипер.
Сервирате супата гореща и декорирана с горе-изброените неща!
Та така, тиквени работи! Приятен апетит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22