Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проучват мостовете над Арда

Снимка: Живко Станчев

Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект. Няма майстори, които да пренасят през времето занаята на изграждане на мост. Това каза за Радио Кърджали арх. Иван Колев от сдружение Мещра, което проучва мостовете над Арда. Той обясни, че съоръженията се правят по технология, известна още в античността и само развивана и надграждана през годините. Така че това, което виждаме днес, са последните представители на тази типология, а не изначалното майсторство. 

Вижте още

Прекрасен футбол и голово шоу на "Хювефарма арена"

Отборът на "Арда" загуби гостуването си на "Лудогорец" с 4:1, в един прекрасен мач на  "Хювефарма арена" в Разград. Двата отбора изиграха един интересен двубой с много голови положения пред двете врати. Треньорът на „Арда“ Славко Матич не можеше да разчита на контузените Атанас Зехиров и Лъчезар Котев. Изненадващо в стартовия състав не попадна Жуниньо,..

публикувано на 02.12.21 в 16:48

Мъж получи присъда от година и шест месеца затвор за причиняване на смърт в катастрофа

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Кърджали е осъден Х.И. за престъпление.  Той е признат за виновен за това, че 16.08.2019 г. на път I-5 в землището на с. Великденче, общ. Джебел, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил с десен волан предприел маневра „изпреварване" на движещата се пред него колона автомобили, която не успял да..

публикувано на 02.12.21 в 15:51

От 6-ти декември всички ученици в клас

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.  Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той. Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове,..

публикувано на 02.12.21 в 15:17

Намален е броят на констатираните нарушения по време на традиционната акция „Зима“

Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” беше за подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за..

публикувано на 02.12.21 в 11:53

Приключва ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица

Приключва ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица. Участъкът между двете джебелски села бе определян в последните години като най-разбития в Източните Родопи. С приключването на „кърпежите“ ще бъде улеснено движението на МПС както между двете села и общинския център, така също е по пряката връзка между Джебел и Ардино.

публикувано на 02.12.21 в 11:45

Обновиха месджида в Търносливка

В съответствие със Закона за вероизповеданията община Ардино осигури финансиране за ремонта на месджида (молитвеният дом) в село Търносливка. Месджидът е построен в края на XIX век. Инициативата за обновяването му идва от местните жители и получава подкрепата на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Със средства от капиталовите разходи на общината..

публикувано на 02.12.21 в 11:40

Серия от кражби на акумулатори

Серия от кражби на акумулатори от моторни превозни средства извършила тричленна група, установиха криминалисти от РУ-Кърджали.  След като са били задържани няколко часа след подаване на сигнал за откраднати акумулатори от товарни автомобили, се оказало, че тримата – на 18 г., 19 г. и 20 г., извършили същата кражба от лек автомобил в село..

публикувано на 02.12.21 в 11:11
Подкасти от БНР