Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьори от Кърджали излизат на протест

Собствениците на заведения се заканват, че ако не бъдат чути ще бойкотират мерките

Снимка: Нахит Догу


Ресторантьори от Кърджали се събират утре, за да обсъдят протестни действия срещу заповедта за задължителен Зелен сертификат за достъп. Те настояват държавата да осигури равнопоставеност, като първо задължи всички свои държавни служители да имат този документ, а също положителният тест за антитела да бъде включен в зеления сертификат. Данаил Дялков, областен координатор на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) коментира: 

"Няма как готвачката в определено заведение да е задължително ваксинирана, а продавачката в голям хранителен магазин, която се среща с 300-400 човека на ден да работи и без да е ваксинирана, без зелен паспорт. Ние искаме равнопоставеност за всички сектори, за държавната администрация да се изискват зелени паспорти. Ако ще бъдем затваряни да бъдем затворени с необходимите обезщетения към нашите служители".  

Собствениците все още не знаят как да процедират с неваксинирания си персонал, кой и по какъв начин ще проверява сертификатите и ще прави тестовете за ковид, и дали ще се заплащат: 

"Имаше някаква парична сума отпусната за безплатни 1 000 000 тестове, но те ще свършат в рамките на 20 дни, според мен. Нашият персонал е ваксиниран на 70%, за останалите 30% как ще процедираме, може би ще отидат на борсата". 

Местните ресторантьори се заканват, че ако не бъдат чути ще бойкотират мерките: 

"Утре, 21 октомври преди обяд ще се съберем колегите от бранша и ще решим какво ще правим, но със сигурност ще протестираме. Ще обсъдим и най-вероятно ще бойкотираме тази заповед и няма да склоним този път на такива убийствени мерки за бранша, не само за нас, но и за нашите служители, които хранят семейства, а няма никакви компенсации одобрени, никаква програма как ще се компенсират и как ще се обезщетят", каза Данаил Дялков. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


Вижте още
Реджеп Ердоган

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната. Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква..

публикувано на 29.11.21 в 15:39

Проливни дъждове и силен вятър затрудниха придвижването в Истанбул

Турските медии съобщават, че проливните дъждове и силният вятър са причина за затруднено придвижване в Истанбул. В Коджаели бурята отнесе покривите на сгради. Отменени бяха планирани курсове на кораби в района на Измитския залив, посочва Си Ен Ен Тюрк. Приливни вълни са залели района близо до плажа. В Бурса бурният вятър повали дърво, за което се..

публикувано на 29.11.21 в 13:18

Без пълен локдаун в Гърция, затягат мерките за неваксинирани

Властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Засега няма регистриран случай на  варианта Омикрон.  Здравните власти в Гърция отчитат увеличаване на темпа на ваксинация. Според данните на министерството на здравеопазването продължава тенденцията на висок брой заразени и починали в..

публикувано на 29.11.21 в 12:09

Над 100 коли преминаха през пункта на СБА в Кърджали в акция "Зима"

В навечерието на зимата безопасността  и техническата изправност на автомобила на въпрос, който не търпи компромис и половинчати действия. За да не ни изненада отново първия сняг и за да не се случват трагични инциденти с човешки жертви. Успяхме ли да подготвим автомобилите за зимни условия или пак чакаме последния момент?  Автомобилът трябва да е..

публикувано на 27.11.21 в 16:41

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на националния конкурс „Будител“

СУ „П.Р.Славейков“ обра наградите на петия национален конкурс „Будител“ и едновременно национална ученическа конференция посветена на 200 годишнината на рождението на Георги Раковски. За пръв път училище получава 4 награди, заяви учителят по история Димитър Димов: „Успяхме да спечелим две първи места в категория "есе", като едното..

публикувано на 22.11.21 в 15:25
Румен Гълъбинов

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста...

публикувано на 22.11.21 в 12:56
Гергана Вакарелова

Гергана Вакарелова: В Германия спазват Ковид-ограниченията, които правят живота нормален

До коледните празници остава почти месец. Тази година те отново, за втори път, ще се проведат в условията на  тежка вълна от Ковид-19.  Заради покачващия се брой нови случаи на заразени с коронавирус, новото управляващо мнозинство в Германия предлага преминаването към работа от дистанция. Достъп до работното място да имат само ваксинирани,..

публикувано на 22.11.21 в 12:39
Подкасти от БНР