Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев
Снимка: Личен архивНад 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска. Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително малко, спорадични, появяват се в някои градове и то главно при хора, които идват от чужбина. Това каза в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев. По думите му, вирусът не е прогонен, но ситуацията е под контрол. „Това се дължи, аз го отдавам, на изключително високото ниво на съзнателност на китайците и много високото ниво на лична защита, плюс, разбира се, спазването на всички противоепидемични мерки на публични места и изключително високото ниво на ваксинация“, каза българинът, който от години живее в Пекин. Според него почти цялото население на Китай е ваксинирано.

Въпреки сравнително спокойната ковид ситуация обаче, в далечната източна страна продължават да са в сила почти същите противоепидемични мерки, както при появата на пандемията. Независимо дали има или не болни в съответния район, масово се носят маски, особено в затворени помещения.

„Китайците са с колективистичен манталитет, който не позволява на отделния човек да мисли единствено за себе си, как той се чувства комфортно и дори, ако трябва да изтърпи някакъв дискомфорт, той го прави, просто защото не иска да се отличава от групата“, коментира Радев. Това според журналиста е една от причините противоепидемичните мерки да действат ефективно.

При влизане в затворени помещения се сканира за температура и здравен код, който „информира“ дали човекът е бил във високорисков район. Учениците са без маски в училище, но при влизане в школото им се сканира температурата.

Сертификат за ваксинация не се изисква. Има обаче райони, където, за да влезе човек, трябва да е ваксиниран.

Повече подробности чуйте в интервюто. 


Вижте още

Източните Родопи рай за елените

Условията за живот в Източните Родопи за елена лопатар и благородния елен са близки до идеалните. Това е мнението на експерта от фондация "По-диви Родопи" Стефан Аврамов.  Връщането на дивите животни в естествената им среда е сред приоритетите на Фондацията, а Аврамов е специалистът, който отговаря за това в нея. В края на ноември на две места..

публикувано на 08.12.21 в 18:41

Васил Дончев: Бракониерите трябва да влизат в затвор до 24 часа

42 елена лопатара бяха разселени в Източните Родопи на териториите на две ловни дружинки - Бойно и Боровица. Именно ловците са хората, които сътрудничат за връщането на животните в региона и за възстановяването и развитието на популациите на лопатара и благородния елен.  Разселването започна през есента на 2013 година, съвместно с Фондация "По-диви..

публикувано на 08.12.21 в 18:00
Калоян Георгиев

Шеф Калоян Георгиев: Мъжкият и женският шарани се готвят за различно време

Рибата за празника трябва да бъде приготвена с любов, това е задължително условие, за да е вкусна. Тази препоръка даде на всички домакини, които ще приготвят празнична трапеза за Никулден, шеф Калоян Георгиев от един кораб-ресторант, акостирал на брега яз. „Кърджали“. Той разкри част от тайните си за приготвяне на пълнен шаран. Най-важно е..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Кораб-ресторант, акостирал на брега на яз.

Миро Шопов: Избирате си жив шаран, а ние Ви го почистваме

Интересни идеи са измислили в един кораб-ресторант, акостирал на яз. "Кърджали. Специално за Никулден домакините могат да разчитат, че ще им бъде спестено чистенето на шарана, разкри собственикът Мирослав Шопов. Хората могат да дойдат, да си изберат рибата от депото ни и ние ще им я изчистим за наша сметка, обясни капитанът на кораба-ресторант...

публикувано на 05.12.21 в 17:05

Спектакъл с български и балкански народни танци ще прави Читалище "Обединение" в Кърджали

Въпреки трудните условия за работа в епидемична обстановка, най-голямото читалище в областта - "Обединение 1913" осъществява дейността си и провежда репетиции в по-голямата част от школите, които поддържа, съобщи председателят Камелия Чолакова.  "Читалището има приет план за работа при пандемия и работи при строго спазване на протоколите за..

публикувано на 30.11.21 в 16:14
Милослав Шишков

Милослав Шишков: Жените са по-стриктните шофьори

Европейска кола на доста километри - това е предпочитаният и масов автомобил по българските пътища. Това е наблюдението на Милослав Шишков, който има поглед върху автомобилния парк в страната, защото е собственик на автосервиз в Хасково. Някои от тях са нови, други не толкова, но добре поддържани, трети са амортизирани и незнайно как все още се..

публикувано на 28.11.21 в 09:30
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49
Подкасти от БНР