Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Кърджали се отправят предложения към Общината чрез иновативна платформа

Снимка: Нахит Догу

Отскоро гражданите на Кърджали имат възможност да отправят онлайн жалби и предложения към Общината. Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедри иновативната онлайн платформа за обществени консултации CONSUL.

Инициативата цели подобряване на взаимодействието на общината с гражданите и се осъществява в рамките на проекта  „Вход за граждани“ на мрежата Форум Гражданско Участие.

Община Кърджали е една от общо четирите в страната, която изяви желание да се включи в проекта „Вход за граждани“, като въведе в употреба този модерен инструмент за консултиране с гражданите.

CONSUL понастоящем се ползва в над 30 страни по света и от повече от 130 публични институции, като дава възможност на гражданите активно да участват в изготвянето на нормативни актове и планове на местно ниво, да гласуват за различни предложения на местната власт или да изпращат свои, да дискутират и изразяват мнение онлайн.

Темата коментира в “Нашият ден“ Росица Средкова, председател на УС на „СИР – Кърджали решава“.

“Нашето сдружение е партньор на Община Кърджали в реализирането на проекта – “Вход за граждани“, който е на мрежата “Форум за гражданско участие“ и колегите от Българския център за нестопанско право.

Целта е чрез този нов инструмент гражданите по-лесно да вземат участие в управлението на Общината.

Платформата “Кърджали за теб“ е активна от миналия месец и гражданите ще могат да се регистрират и да участват в управлението на града. Много се надяваме, че това ще се случи.

На платформата ще бъдат публикувани абсолютно всички нормативни документи на Общината. Този инструмент ще даде възможност на гражданите и от най-далечните населени места да направят своите предложения, без да се налага да идват до областния център.


Вижте още
Снимката е илюстративна

Митничари задържаха незаконна валута

Митническите служители от ТД Митница Бургас откриха недекларирана валута с левова равностойност 410 724 лева при проверка на автобус, излизащ от страната. Валутата е открита в автобус с чужда регистрация на път от Румъния през България за Турция, управляван от румънски гражданин. Шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране,..

публикувано на 30.11.21 в 20:43
Славко Матич и Христо Иванов

Двама от "Арда" пропускат мача с "Лудогорец"

Футболистите на "Арда" Лъчезар Котев и Атанас Зехиров със сигурност пропускат двубоя от 17-тия кръг на ефбет Лига с "Лудогорец" в Разград.. Зехиров има контузия в адуктора, а по-сериозно е положението с Котев. Младият футболист е счупил метатарзална кост на стъпалото и ще отсъства дълго от терените. В групата за мача след контузия се завръща..

публикувано на 30.11.21 в 16:40

Заловиха издирвания въоръжен мъж в Хасковско

Задържан е издирваният въоръжен и опасен мъж от хасковското село Сърница. 55-годишният Бейсим Салиф е стрелял снощи с незаконно притежавана пушка след скандал със съседа си. След това е избягал и се е укрил в близката гора. Близо 200 полицаи, жандармеристи и спецчасти се включиха в операцията по издирването му.  Издирваният е криминално проявен...

публикувано на 30.11.21 в 15:42
Камелия Чолакова, председател на читалище

Отлив на самодейци заради коронавирус инфекцията

Три пъти е намалял броят на самодейците, които посещават школите в читалище "Обединение 1913" в Кърджали от началото на пандемията, причинена от коронавирус. Най-силно това се усеща в детските школи, където сривът е драстичен. Това каза за Радио Кърджали председателят на читалището Камелия Чолакова. „Някои спряха. Една от школите, то не е школа,..

публикувано на 30.11.21 в 14:52
Кметът Хасан Азис с градоначалника на Истанбул Екрем Имамоглу

Кметът на Кърджали се среща градоначалници от 11 балкански страни

Кметът на Кърджали Хасан Азис участва в „В40 Balkan Cities Network“, която се провежда в Истанбул по инициатива на градоначалника на мегаполиса Екрем Имамоглу. Във форума участват 24 кметове от 11 страни, сред които кметовете на Атина, Белград, Скопие, Солун, Котор, Подгорица, Сараево, Одрин и др., съобщи във фейсбук профила си Хасан Азис. В..

публикувано на 30.11.21 в 14:35

Полицията издирва тежковъоръжен мъж в Хасковско

Полицията издирва мъж, нападнал съседа си след скандал. Снощи в 18:40 ч. в село Сърница възникнала разпра за преминаващи животни през градина между 43-годишен мъж и 55-годишен негов съсед. По-възрастният извадил незаконната си самоделна пушка, произвел изстрел и след това избягал в близката гора, съобщава МВР. Мъжът е опасен, операцията по издирването се..

публикувано на 30.11.21 в 13:55

"Горещ телефон" помага на болни и карантинирани в Крумовградско

„Горещ телефон“ работи в помощ на болни и карантинирани хора към услугата "Патронажна грижа" в Крумовград, съобщи заместник-кметът Неждие Акиф. „На този телефонен номер могат да звънят лица в невъзможност сами да си пазаруват. Ние им доставяме на адрес, било чрез кметове, било директно по служителите на „Патронажна грижа“, до вратата се доставят..

публикувано на 30.11.21 в 11:11