Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Фейсбук пейпърс“: Социалната мрежа подхранва реч на омразата и фалшиви новини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови разкрития, публикувани от водещи световни медии, потвърждават съмненията, че най-голямата социална мрежа в света - Фейсбук - подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. АП, в. „Вашингтон пост“ и тв Си Ен Ен публикуваха така наречените „Фейсбук пейпърс“, които показват, че ръководството на компанията на Марк Зукърбърк не е в състояние да свали и предотврати публикуването на опасно съдържание.

„Най-голямата социална мрежа в света е изпуснала контрола“, пише АП.

Според новите публикации във "Фейсбук пейпърс" мрежата застрашава демокрацията в целия свят, но най-силно засегнати са развиващите се страни.

Сътрудници на Фейсбук отдавна са предупреждавали за рисковете от алгоритъма, подсилващ речта на омразата, но ръководството на компанията ги е неглижирало. За това разказа в телевизионно интервю бившият продуктов мениджър Фpaнcиc Xаyгън.

Според нея социалната мpeжа системно e пренебрегвала сигурността на потребителите. След американския Конгрес Хаугън се яви пред парламентарната комисия във Великобритания, която разглежда плановете за регулиране на компаниите за социални медии. Тя заяви, че социалната мрежа разглежда безопасността като източник на разходи за компанията. Според нея алгоритмите подтикват потребителите към крайности.


Вижте още

Намален е броят на констатираните нарушения по време на традиционната акция „Зима“

Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” беше за подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за..

публикувано на 02.12.21 в 11:53

Приключва ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица

Приключва ремонтът на пътя между Мишевско и Църквица. Участъкът между двете джебелски села бе определян в последните години като най-разбития в Източните Родопи. С приключването на „кърпежите“ ще бъде улеснено движението на МПС както между двете села и общинския център, така също е по пряката връзка между Джебел и Ардино.

публикувано на 02.12.21 в 11:45

Обновиха месджида в Търносливка

В съответствие със Закона за вероизповеданията община Ардино осигури финансиране за ремонта на месджида (молитвеният дом) в село Търносливка. Месджидът е построен в края на XIX век. Инициативата за обновяването му идва от местните жители и получава подкрепата на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан. Със средства от капиталовите разходи на общината..

публикувано на 02.12.21 в 11:40

Серия от кражби на акумулатори

Серия от кражби на акумулатори от моторни превозни средства извършила тричленна група, установиха криминалисти от РУ-Кърджали.  След като са били задържани няколко часа след подаване на сигнал за откраднати акумулатори от товарни автомобили, се оказало, че тримата – на 18 г., 19 г. и 20 г., извършили същата кражба от лек автомобил в село..

публикувано на 02.12.21 в 11:11

Грейна празничната елха в Момчилград

Празничната коледно-новогодишна елха грейна в центъра на Момчилград. Това стана на специално тържество, на което присъстваха най-малките жители на града. В самото му начало с едноминутно мълчание беше почетена паметта на общинския съветник и бивш кмет на общината Сали Шабан. Светлините на празничното дръвче, за което беше използвана естествена..

публикувано на 02.12.21 в 11:00

Данъчни облекчения за родители

Данъчните облекчения в размер на 450 лева за дете могат да се ползват по два начина, както и досега. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. Втората възможност е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г...

публикувано на 02.12.21 в 10:35

Трайно задържане на заразените с Covid-19 над 100 000 от началото на ноември

Новите случаи на Ковид-19 за последните 24 часа в област Хасково са 80, Смолян - 34, Кърджали - 20.  2105 са новите случаи в странта за последните 24 часа. Положителни са 7,5% от направените 27 937 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 105 046 са активните случаи, като задържат трайно над 100 000 от началото..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Подкасти от БНР