Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран.
Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния елен лопатар от Кьосево, както стана известен в нашите предавания. И който, вместо да бъде отстрелян, бе преместен и пуснат на свобода в защитена дива местност край морето.
Спомняте си вероятно историята за младото горско животно, което пасе с кравите от селото, има си любимо стадо, играе с кучето-пазач и няма страх от хората. Заради поведението му и проявената агресия към домашните животни, които наранява с рогата, докато се опитва да бозае от тях, ловците взимат решение за отстрел. След репортажи на Радио Кърджали и публикации на сайта на Радиото и в социалните мрежи възниква инициативата еленът да бъде спасен и преместен на място, където ще живее и няма да пречи на домашни животни и хора. Идеята е доведена до успешен завършек, благодарение на няколко души и медии. Сред тях са кметът на Кърджали Хасан Азис, който плаща елена на ловната дружинка, собственик дотогава на животното, и Кръстьо Дъбов от зоопарк "Бургас", който намира новия дом на еленчето, организира транспорта до там, като преди това успява да упои безопасно животното.
"Още преди месец е пуснато от карантинното заграждение, минало е вътрешно, външно обезпаразитяване. Много интересен факт е, че еленчето е видяно сред стадо, заедно с женски кошути. Възможно е вече да е участвало в размножителния сезон за тази година", разказа за Радио Кърджали Кръстьо Дъбов. Според него всичко това говори за бърза и добра адаптация.
В прикачения звуков файл може да чуете повече по темата от разговора на Станислава Георгиева с Кръстьо Дъбов.

Вижте още
Николай Николов

Самодейците от „Малката България в Централна Италия“ в Перуджа подготвят нов спектакъл

Над 1 млн. деца на възраст над 5 години вече са ваксинирани в Италия. В страната тече кампания за засилване на ваксинационния процес, а информацията е от медиите. Съобщи я в ефира на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Николай Николов, който от години е в Перуджа. Той е основател и председател на Асоциация „Малката България в..

публикувано на 24.01.22 в 23:47
Люпчо Куртелов

Люпчо Куртелов: Пътят за сближаването между България и РСМ е „неминовен“, но няма да е лесен

Тази среща беше повече куртоазна, нямаше достатъчно време „да се лаборират позициите на македонските българи“. Това е усещането, с което са останали хората с българско самосъзнание, на които премиерът Кирил Петков отдели малко време в края на визитата си в Скопие преди дни. Сподели го в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Люпчо..

публикувано на 24.01.22 в 18:56

Може да се ползват данъчни облекчения при ремонт у дома

През настоящата данъчна кампания има ново облекчение за подобрения и/или извършен ремонт на недвижим жилищен имот.  Директорът на офиса на приходната администрация в Кърджали Елван Гюркаш поясни, че данъчното облекчение за ремонт и/или подобрения могат да ползват местните и чуждестранни физически лица. Те имат възможност да..

публикувано на 24.01.22 в 17:23

"Гласове от България" в първо студио на БНР

„Гласове от България“ е първия концерт за 2022 година на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Гост солисти ще са Кинче Вълчева, която ще представи песни от пиринския край, Панайот Стойчев ще представи фолклора на Странджа, Цонка Димитрова ще представи Тракийската фолклорна област и Димитър Арнаудов ще изпълни песни от..

публикувано на 22.01.22 в 14:30

"Ноти в сатен" - за да избягате от скуката и депресията

И сега към новите предавания на Радио Кърджали, което от началото на тази година увеличи програмата си с още три часа продукция.  Днес,  пет и половина години след първото излъчване, имаме 18 часа собствен ефир. Едно от новите предавания е "Ноти в сатен" с а втор и водещ Маргарита Мандражиева. ЗАЩО НОТИ В САТЕН? "Защо "Ноти в сатен? Сатен,..

публикувано на 20.01.22 в 17:27

Петя Аргирова: Истинската торта Гараш е като орехова целувка

За рождения ден на Вкусен следобед, нашата задгранична приятелка Петя Аргирова предлага автентична рецепта на торта Гараш, която тя помни от своето детство. Но нека първо да прочетем един цитат от книгата "Соц-гурме": "Тази мистериозна торта изненадва най-вече с това , че наистина изглежда да е позната само в България. Идеята, че..

публикувано на 20.01.22 в 12:47

Божидара Ангелова: Пожелавам ви да откривате света!

През годините ние растяхме и с фейлетоните на леля Приказка, творческия псевдоним на Божидара Ангелова. Смяхме се на предложенията за празнични промоции , както и на патилата на Стойна Кирова със сметките за ток, с великите шопски мъдрости на леля Гита Стринкова. Научавахме и за новите творчески проекти на Божидара. Нека да чуем как ни поздрави..

публикувано на 20.01.22 в 11:40
Подкасти от БНР