Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

104 години отпразнува баба Фатма от Ардино

Снимка: Община Ардино

Фатма Мехмедова Чаушева от ардинското село Падина отпразнува 104-ия си рожден ден. Баба Фатма е най-възрастният жител в района на Ардино.

Кметът на Ардино посети възрастната родопчанка, за да й поднесе своите пожелания по повод рождения й ден, а също и празнична торта и подаръци.

От името на община Ардино, кметът инж. Изет Шабан, връчи на баба Фатма поздравителен адрес. Да честитят празника в дома на баба Фатма в махала „Падина“ дойдоха още председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът на общината Наско Кичуков и кметът на Падина Кямил Кичуков.

В празничния ден гостите на баба Фатма бяха посрещнати от нейните дъщери Фетия и Айше, както и снахите Златка, Роза и Роса, които се грижат с голям любов, топлота и всеотдайност за своята майка.

Изключително развълнувана столетницата благодари сърдечно на ръководството на община Ардино за оказаното отношение и внимание. 

„Цял живот съм работила на тютюневите ниви от залез до зори. Отгледала съм седем деца. Много съм щастлива, че всички много ме обичат, уважават и се грижат всеотдайно за моя живот“, заяви възрастната родопчанка. Тайната на дълголетието, според столетницата, се крие в ежедневния труд, здравословното хранене, чистият въздух в Родопите, любовта и уважението на хората един към друг. 

„Винаги съм казвала на моите деца, внуци, правнуци и пра правнуци: „Обичайте се, защото това е най-големият илач (лекарство) за всички страдания и болки“, казва баба Фатма.

Дъщерите и снахите на столетницата, споделиха, че въпреки преклонната си възраст майка им е много жизнена. „Вижда и чува добре. Има ясна памет и все още помни стихотворения, които е научила наизуст по време на ученическите си години“, заявиха те.

Баба Фатма е родена на 26 ноември 1917 година в Падина в семейството на тютюнопроизводители и целия си живот е прекарала тук. На 17-годишна възраст се е омъжила за Мехмед Чаушев от Падина, който починал през 2001 г. Двамата са отгледали седем деца - две дъщери и пет сина. Баба Фатма се радва на огромен род и на много наследници. Най-малкият-Алекс, който живее в Холандия заедно с родителите си, е на 16 месеца и е слабостта на бабата.


Вижте още
посещение на посланика на Азербейджан в Кърджали

Посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов бе на еднодневно посещение в Кърджали

Посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов бе на еднодневно посещение в Кърджали. Той се срещна с областния управител Даниел Делчев, с кмета Хасан Азис, както и с ръководството на кърджалийския театър.  "Посолството на Азербейджан има приятелски връзки с Кърджали. Отношенията ни с Кърджали и с хората в региона в културен и хуманитарен аспект винаги са..

публикувано на 27.01.22 в 16:44

Всички в Ардино знаят Алимехмед като най-големият кръводарител в района

Алимехмед Ахмед от Ардино дари за 34-път безвъзмездно кръв. Днес 62-годишният Алимехмед Ахмед от Ардино дари за 34-път безвъзмездно кръв в отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. Всички в Ардино знаят Алимехмед като най-големият кръводарител в района. За първи път Алимехмед дарява кръв през 1978 година по..

публикувано на 27.01.22 в 15:42

Община Смолян затяга противоепидемичните мерки

Затягат мерките заради нарастващата заболеваемост от Сovid-19 в Смолянска област. Областният кризисен щаб за борба с коронавируса проведе спешно заседание заради нарастващата заболеваемост от заразата на територията на областта.  Двойно повече са регистрираните положителни проби при деца и ученици. Увеличава се натиска в лечебните заведения и в..

публикувано на 27.01.22 в 14:55

Детските площадки край жилищен комплекс "Младост" и на ул. "Отец Паисий" ще бъдат възстановени

Детските площадки край жилищен комплекс "Младост" и на ул. "Отец Паисий" ще бъдат възстановени. Това стана известно на сесията на Общинския съвет в Кърджали днес. Темата за площадките беше коментирана от кмета на общината Хасан Азис в отговор на питания на общински съветници. Той се обърна с молба към съветниците да насочват вниманието на администрацията..

публикувано на 27.01.22 в 14:40

Общинският съвет в Кърджали гласува Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в общината беше гласувана на сесия на Общински съвет-Кърджали днес.  Съветниците от всички политически групи единодушно подкрепиха предложението със "за".  "Общинската програма е изготвена в изпълнение на Закона за защита на животните и обхваща периода 2021-2025 година, с цел..

публикувано на 27.01.22 в 14:31

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на..

публикувано на 27.01.22 в 14:20

Няма чапли тази зима във Водното огледало

По-малко чапли и лебеди гнездят тази зима във Водното огледало на Кърджали и по долината на река Арда. Това установи 46-тото поред преброяване на водолюбивите птици, което се проведе през януари.  Среднозимното преброяване отчете 3354 водолюбиви птици от 24 вида - двойно повече от предишната година.  Най-често срещаните са зеленоглавите патици..

публикувано на 27.01.22 в 11:52
Подкасти от БНР