Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Кърджали се среща градоначалници от 11 балкански страни

Кметът Хасан Азис с градоначалника на Истанбул Екрем Имамоглу
Снимка: Личен фейсбук профил

Кметът на Кърджали Хасан Азис участва в „В40 Balkan Cities Network“, която се провежда в Истанбул по инициатива на градоначалника на мегаполиса Екрем Имамоглу. Във форума участват 24 кметове от 11 страни, сред които кметовете на Атина, Белград, Скопие, Солун, Котор, Подгорица, Сараево, Одрин и др., съобщи във фейсбук профила си Хасан Азис.

В първия ден на форума е взето решение за създаването на постоянен секретариат, който да свързва градовете по въпроси като Зелената сделка на ЕС, цифровизацията, кръговата икономика и др.

Във втория ден на престижната конференция кметовете на градовете ще подпишем декларация с общите цели, визия и път на развитие. Освен по приоритетите на ключовата Зелена сделка на ЕС, с колегите се обединихме и по теми, свързани с демокрацията и спазването на човешките права, туризма, икономиката, за подкрепа на образованието, и за подкрепа на бизнеса като цяло.

„В своето изказване подчертах, че ние от българска страна ще съдействаме за разширяването на организацията с нови градове, и предложих в организацията да бъдат включени и различни местни университети, които да допълват и доразвиват темите и общите цели на организацията“, съобщава йсбук кърджалийският градоначалник.

Хасан Азис е направил предложение България да домакинства някоя от следващите срещи на В40. Догодина конференцията ще се проведе в Атина, домакин ще бъде кметът на гръцката столица Костас Бакоянис.  


Вижте още

Тестват учениците от трите "червени" общини в област Кърджали

Област Кърджали е на прага на червената зона по заболеваемост от COVID-19. Три общини вече са в червената зона. Това са Черноочене и Момчилград, а от  вчера и община Кърджали. Училищата в Момчилград и Черноочене тестват децата от миналата седмица, а от днес има заповед от РЗИ да се тестват и учениците от община Кърджали. Демитра Мирянова от РУО на..

публикувано на 19.01.22 в 10:43

НСОРБ поиска подкрепа от правителството заради скъпия ток

Подкрепа за общините за преодоляване на кризата, доведена от драстичното поскъпване на електроенергията, поискаха от НСОРБ на срещи с представители на парламентарната комисия по регионално развитие и с министъра на финансите Асен Василев. Това съобщи за Радио Кърджали заместник-председателят на НСОРБ и кмет на Община Кърджали Хасан Азис. " Общините..

публикувано на 19.01.22 в 10:33

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.  Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание. Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият..

публикувано на 19.01.22 в 10:16

Нов рекорд - 11 181 нови случая на Covid у нас, положителни са 24,3% от пробите

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Расте и процентът на положителните проби - те са 24,3 на сто от направените близо 46 хиляди теста (най-висок процент от 30 март 2021 г.), показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Броят на хората с..

публикувано на 19.01.22 в 10:13

Отказаха на "Горубсо Кърджали" да добива злато в Ардинско

РИОСВ Смолян не одобри осъществяването на инвестиционното предложение на Горубсо Кърджали да добива полиметални руди от находище Китница в землищата на шест села в община Ардино. Решението на екоинспекцията идва след заседание на Експертния екологичен съвет, на което 11 гласуваха против, трима се въздържаха и нито един не даде глас "За". Според..

публикувано на 18.01.22 в 11:00

Област Кърджали е на прага на червената зона на заболеваемост от COVID-19

Област Кърджали е на прага на червената зона на заболеваемост от ковид 19. Три общини вече са в червената зона. Това са Черноочене и Момчилград, а от днес и община Кърджали. Това съобщи Петя Папазова, главен секретар на РЗИ-Кърджали. Папазова каза, че ежедневно изпращат данните за заболеваемост към общините и РУО, за да се предприемат съответните..

публикувано на 18.01.22 в 10:55

Заради новите сметки за ток общини спират уличното осветление през нощта

Заради новите сметки за ток, общините ще бъдат "на тъмно". Кметове в област Кърджали коментираха, че новите фактури за един месец разход на ток са колкото почти за шест месеца по старите цени. "Ще се наложат икономии и ограничения", коментират градоначалниците, като първото нещо от което ще спестят е уличното осветление, коментира кметът на Ардино Изет..

публикувано на 18.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР