Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Намален е броят на констатираните нарушения по време на традиционната акция „Зима“

Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” беше за подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили. 

Акцията включваше три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха реализирани 19 специализирани полицейски операции, като паралелно се провеждаха и регулярни проверки за безопасността на движението.

По време на акцията на територията на област Смолян контролните органи са проверили 945 пътни превозни средства, от които: 724 леки автомобила, 202 товарни автомобила, 5 мотоциклета, 3 мотопеда, 2 велосипеда и 7 пътно превозно средство/ППС/ с животинска тяга/каруца/.

Установените случаи на управление на ППС с различни технически неизправности са 20, което повече от два пъти по-малко от миналата година/46/за същият период от време.

Толкова по-малко са и наложените санкции за установените по време на акцията нарушения – контролните органи са съставили на съответните водачи 26 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и са наложили 123 глоби по фиш по същия закон. Едно проверено от тях МПС е временно спряно от движение до отстраняване на сериозни технически неизправности по него, създаващи  риск за безопасността на движението. Взето е административно отношение  спрямо един водач на ППС с животинска тяга/каруца/. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 35 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като им е наложена глоба с фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и 7 предписания до органите на АПИ, и 8 до  местните администрации, за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка. От тях, до момента 3 са изпълнени.

Организацията и дейностите по акция се проведоха от отдел „Пътна полиция“ по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, Българският Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.


Вижте още

Забраната за влизане на автомобили в Истанбул е отменена

Турският министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу преди минути съобщи, че вече всички пътни артерии в района на Истанбул са отворени за движение.  Областният управител на Истанбул Али Йерликая оповести, че забраната за влизане на автомобили в мегаполиса заради обилния снеговалеж е отменена.  Пътнически автобуси пътуващи по..

публикувано на 25.01.22 в 17:10

Забраняват пазарния ден в Неделино за две седмици

Засилва се и контролът за спазване на противоепидемичните мерки, заяви кметът на Неделино Боян Кехайов. Причината е ръстът на заболеваемостта от коронавирус в област Смолян. " Забраняваме за две седмици пазарния ден, който традиционно е в сряда и е голямо средище и струпване на хора. Това е по-различното от заповедта от другите общини. училището е в..

публикувано на 25.01.22 в 16:19

Вандалска проява в Смолян върху лика на известен творец

Община Смолян внесе жалба в ОД на МВР за посегателството и вандалската проява, извършена върху лика на известния творец Анастас Стайков на спирката на кино „Дружба“. Това съобщи зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Тя посочи, че около мястото има камери, които вероятно са регистрирали извършителя и затова разчита полицията да го открие по-бързо. Това е..

публикувано на 25.01.22 в 15:48

Животновъдите в областта изнемогват

Цените на фуражите вървят нагоре, животновъдите изнемогват. Не могат да увеличават драстично цената на месото, за да компенсират по-високите разходи, заяви за радио Кърджали Бойко Синапов от "Обединени български животновъди". Синапов в отговор на въпрос дали фермерите обмислят да ликвидират стада, за да съкратят разходите:  " Всеки ден си говоря с..

публикувано на 25.01.22 в 15:42

Новият заместник областен управител на Кърджали Юлия Чортленева утре встъпва в длъжност

Досега  Юлия Чортленева беше преподавател по история в гимназията в Черноочене. Тя потвърди за Радио Кърджали новината за назначанието си. " Днес в 13:00 часа беше представянето ми. Областният управител Даниел Делчев ме представи пред колегите си, а от утре като встъпя в длъжност ще се запознавам с всеки поотделно. Ще отговарям за всички ресори,..

публикувано на 25.01.22 в 15:27

Област Смолян е в тъмночервената зона по зaболеваемост от коронавирус

Област Смолян е в тъмночервената зона по заболеваемост от коронавирус с над 1300 болни на 100 000 население. Най-голяма е заболеваемостта в община Смолян, следват Златоград и Девин, съобщи областният управител Емил Хумчев. Уверението му е , че болниците имат готовност да поемат болни хора. Ситуацията с интензивните легла също е по-спокойна. По неговите..

публикувано на 25.01.22 в 14:07

Двама мъже са глобени за обиди на полицаи

За хулигански действия и оскърбително отношение към орган на властта е наложена глоба в размер на 500 лв. на 43-годишен и 400 лв. на 50-годишен. Двамата мъже проявили вербална агресия – обиди и ругатни, към двама служители на РУ-Кърджали които на 23 януари около 1 часа реагирали на сигнал за нарушаване на нощната тишина.  Инцидентът станал пред..

публикувано на 25.01.22 в 13:27
Подкасти от БНР