Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 6-ти декември всички ученици в клас

Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. 

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН. Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Остава, обаче, изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн. Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас. 


Вижте още

Земетресение разлюля високите етажи в Кърджали за около 30 секунди

Малко преди 14 ч. се усети разклащане по високите етажи на сградите в Кърджали. Епицентърът на труса е извън територията на България, в гръцката част на Егейско море, на 142 км югоизточно от Солун, с дълбочина 10 км. Магнитудът на земния трус е 5,5 по скалата на Рихтер.  Хората в региона са усетили земетресението силно, особено в..

публикувано на 16.01.22 в 14:30

Въвеждането на зелените сертификати не помага на бизнеса

Въвеждането на зелените сертификати не помага на бизнеса. Това е мнението на бизнесмена Александър Митушев от Златоград: "Проблема е сериозен. Надяваме се да отминат тези дни януари, февруари и март, за да може пандемията да намали своята сила и да можем да работим пълноценно"

публикувано на 16.01.22 в 10:47

Днес предаването "Вкусен следобед" бележи своя 5-ти рожден ден

Днес предаването "Вкусен следобед" на Радио Кърджали ще отбележи своя 5-ти рожден ден. Това е едноцветното кулинарно предаване в ефира на цяла България разказва журналистът Галина Стефанова, която разговаря с водещата на предаването Радка Петкова:

публикувано на 16.01.22 в 09:26
Омикрон

4389 са новите случаи на коронавирус у нас

9 са новозаразените с COVID-19 в Кърджали през последното денонощие. 4389 са новите случаи на заразяване с коронавируса при направени 27 171 теста за последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. В болници остават 5237 души, от които 568 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в лечебни заведения са 202. За изминалото..

публикувано на 16.01.22 в 09:20

Затварянето на ГКПП Златоград-Термес затрудни икономическата дейност в региона

Затварянето заради пандемията на ГКПП Златоград - Термес затрудни икономическата дейност в региона.   Не засегна малкия местен бизнес с такава сила, която да доведе до фалити на фирми и малки търговци, но все пак се почувства, анализира бизнесменът и директор на Етнографския ареален комплекс в Златоград  Александър Митушев:  "Това беше една възможност..

публикувано на 15.01.22 в 16:16

Засилват контрола по спазването на противоепидемичните мерки в област Смолян

Засилват контрола по спазването на противоепидемичните мерки в област Смолян. Целта е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. Решението взе на свое заседание Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19, който заседава преди дни, като за първи път беше под ръководството на новоназначения областен управител Емил..

публикувано на 15.01.22 в 15:47

Отбелязаха 12 години от откриването на граничен пункт Златоград - Термес

Традиционно, с водосвет за здраве при параклиса "Св. Св. Константин и Елена", отбелязаха 12 години от откриването на ГКПП Златоград - Термес.  Отец Константин водеше службата на която  присъстваха  представители на бизнеса, на неправителствения сектор и граждани от Златоград. Кметът Мирослав Янчев коментира за Радио Кърджали, че КПП-то е от..

публикувано на 15.01.22 в 15:33
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"