Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васил Дончев: Бракониерите трябва да влизат в затвор до 24 часа

42 елена лопатара бяха разселени в Източните Родопи на териториите на две ловни дружинки - Бойно и Боровица. Именно ловците са хората, които сътрудничат за връщането на животните в региона и за възстановяването и развитието на популациите на лопатара и благородния елен. 

Разселването започна през есента на 2013 година, съвместно с Фондация "По-диви Родопи". Досега сме разселили 303-304 лопатара по мои сметки, разказва Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското дружество в Кърджали. Последните две акции са 23 животни на територията на ловна дружина Бойно и в дружина Боровица - 19.

Животните се адаптират добре. Климатичните условия са подходящи за развъждане на този вид, казва Дончев. Той е категоричен, че два от най-големите проблема за животните са хищниците и бракониерите. 

Без помощта на държавата не можем да се справим с бракониерите. Има жертви на бракониери сред животните, които разселваме. Ако бяхме правова държава, като Австрия или Германия, и бяхме разселили над 300 елени в една провинция, сигурно сега щяха да са над 1000 за тези години от 2013 досега, смята Васил Дончев. Няма да спрем, ще продължим и следващата година. Ще успеем да направим една добра популация около яз. "Кърджали", това ни е целта.

Според Васил Дончев добри практики, от които България може да се поучи, има в западните страни, където за бракониерство вкарват в затвора. Докато в България тези случаи са единични. Нашите закони по отношение на лова и риболова са добри. Ние не ги прилагаме и в съда се намират хиляди начини да се оневинят виновните, казва Дончев. 

Повече за това какви грижи полагат ловците, какъв друг дивеч са разселили и къде, кои са най-големите опасности за животните и как трябва да се води борбата с бракониерите може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското дружество в Кърджали, в прикачения звуков файл.

Вижте още
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Трудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19 , загубиха живота си, това са 341 човека, което за..

публикувано на 22.01.22 в 19:06

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

За много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се..

публикувано на 20.01.22 в 06:53
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
Подкасти от БНР