Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кадир Мустафов: Голяма част от персонала на заведенията е ваксиниран

Чашата на търпението е преляла от сметките за ток, подготвят се протести

Снимка: БГНЕСБраншът на ресторантьорите започва подготовка за масови протестни действия срещу дискриминационните мерки, които го убиват, заявиха от Българската асоциация на заведенията и Сдруженията на заведенията в България.
Те са недоволни срещу, цитирам, "измислените и половинчати компенсации на космическите цени на ток, газ и всяка една стока". Какво преля чашата на търпението, как се отнасят ресторантьорите към новите КОВИД-мерки и изчерпани ли са вариантите за диалог. Нека да чуем председателя на Българската асоциация на заведенията в България за област Кърджали Кадир Мустафов: "Чашата преля, разбира се, фактурите за електроенергия, от месец декември, в които няма нито една стотинка помощ за подпомагане на бизнеса, като цяло в България, не само за нашия бранш. .....Подготовката за протести предстои. В се още очакваме спешни решения от настоящото правителство, понеже фактурите, които излязоха, са без отстъпка както казах, надяваме се, поне в януари, да има по-спешни мерки".

За това дали не може да има конструктивен диалог, преговори: "Те липсват за съжаление, в момента само говорим, говорим, но няма никакви реални действия. Ние очакваме все още, в рамките на идната седмица, нашата организация да се срещнат, да вземем конкретно решение. В този период ако има призив от страна на правителството за разговори, за преговори...."

"Надяваме се в най-кратки срокове, наистина и самото правителство да вземе решение какво прави, и по какъв начин ще подпомага въобще бизнеса".

Относно новите КОВИД-мерки, Мустафов заяви: "Във фаза 3, заведенията затварят в 10 часа. И какъв е смисълът на зеления сертификат и сумати разходи, които направиха ресторантьорите и хотелиерите, за тестване на персонала, за ваксинация и така нататък. Просто пак оставаме, за съжаление, ощетената страна".

"Засега изчакваме. Чашката прелива" - така коментира Мустафов решението на РЗИ в Смолян, да затвори дискотеките. "А те са заредени със стока, ангажирали са изпълнители, имат резервации, може би, хората. Непредвидимостта остава в нашия сектор".


 

Вижте още

Градушка удари Златоград

публикувано на 28.05.22 в 18:45

С валежи и гръмотевици и през нощта

През нощта на места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-значителни в Северозападна и Централна Северна България. След полунощ в повечето места явленията временно ще затихнат.  Утре главно над Западна и Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи, локално интензивни и..

публикувано на 28.05.22 в 18:00
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Украинските бежанци в Кърджали все още не знаят къде и как ще бъдат преместени

Украинските бежанци в Кърджали все още не знаят къде и как ще бъдат преместени. Приключва държавната програма, по която хотели получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази.  Преди няколко дни националният щаб обяви, че започва анкета..

публикувано на 28.05.22 в 17:00
Украинска гривна и евро

Задържаха турски гражданин с 1 600 000 недекларирани евро

На Граничния пункт "Капитан Андреево" е задържан турски гражданин с 1 600 000 недекларирани евро. Той се опитал да излезе от България снощи с автобус. От МВР съобщават, че към 23.30 часа в петък на граничния пункт е пристигнал за излизане от България автобус с турска регистрация, управляван от турски шофьор. След проведени оперативни мероприятия,..

публикувано на 28.05.22 в 16:28

В Хасково се проежда европейско картинг състезание по издържливост

В Хасков се провежда четвъртото издание на „ЕКО 24 часа на България“. Картинг състезанието е част от европейския картинг шампионат за издръжливост.Общият брой на пилотите е 220 от 15 държави. Състезателите са разпределени в 42 тима. Тази година в „ЕКО 24 часа на България“ ще участва и отбор на звездите. Това са олимпийския медалист..

публикувано на 28.05.22 в 13:54

Мечки плашат жителите на кирковското село Горски извор

Мечки плашат жителите на кирковското село Горски извор. Хората ги е страх да отидат до нивите си.  Кметът на селото Мюмюн Бекир каза, че заради мечките съселяните му не могат да работят навън.  През годините назад е имало набези от мечки, но те винаги са ставали далеч от селото.  Последно мечките са заснети с фотокапани на километър от..

публикувано на 28.05.22 в 12:55

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли - това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия, и тя ще стане 3400. На заседанието..

публикувано на 28.05.22 в 12:08