Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Доц. Петър Шишков
Снимка: инж. Мехмед Реджеб


Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет, а също и представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки.

Само за 48 часа продажбите на пиротехника в България са скочили с 20 на сто в последните дни на миналата година, спрямо годините от 2000-та насам, каза доц. Шишков. За последните 22 години това е най-силната година в продажбата на любителска техника у нас. „Такъв пазарен бум не е имало“, категоричен е специалистът. Предишният скок в продажбите е отчетен в ковид годината – 2020 срещу 2021 година. Тогава хората не можеха да празнуват на площадите, не можеха да отидат в големите хотели на организирани празненства, прибраха се в къщи за гости, отидоха по вилите и си накупиха фойерверки, допусна доц. Шишков. И допълни: „В миналогодишната новогодишна кампания имахме 15 % скок на продажбите спрямо предишните години. В тазгодишната новогодишна кампания имаме рекорд спрямо миналата година. Или, както се казва, хората вместо да изпишат вежди, избодоха очи“. Такава беше оценката му за резултатите от кампанията на Фондация „Четири лапи“ – „Красивото за нас е ужасяващо за тях“. С този апел Фондация „Четири лапи“ се обърна към хората за отговорно ползване на пиротехнически средства по празниците. Много кметове на  общини отмениха плануваните, традиционни шоу програми с фойерверки. Почти всички градоначалници, които отказаха празничните гърмежи заявиха, че предвидените средства ще отидат за благотворителна кауза. Такъв беше и случаят в Кърджали, Момчилград и други общини.

В новогодишната нощ обаче, не само че фойерверките и гърмежите не намаляха, а напротив. Наблюденията показаха, че даже се увеличиха. Наша репортерска проверка из улиците на Кърджали рано сутринта на 1 януари, след новогодишната еуфория, установи остатъци от празничните гърмежи на всевъзможни места. Звукорежисьорът инж. Мехмед Реджеб, който е и професионален фотограф запечата в снимки фактите.

Професионалният поглед на специалиста доц. Петър Шишков установи, че останките са от професионални фойерверки тип Ф4, които са забранени за продажба и употреба на лица без правоспособност. Такива имаше на много места из областния град. Експертът изрази недоумение как са попаднали тези пиротехнически средства в ръцете на непрофесионалисти, още повече, че са опасни, могат да убият, потвърди той.

Според доц. Шишков забраната на празничните гърмежи по-скоро е имала обратен ефект и не е повлияла за намаляване, а напротив, засилила е желанието на хората за този вид забавление.

И всичко това, въпреки че организаторите на кампанията „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ проведоха изключително професионална кампания по всички правила на кризисния ПР.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00