Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Магистър-фармацевт Петър Буцев
Снимка: Личен архив


Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално?

Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти. Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.). „Такъв пример е на 7-мо и на 10-то число аптеките буквално за по два часа в двата работни дни не можеха да обслужват рецепти в цяла България“, каза Буцев. Като възможна причина изтъкна едновременното подаване на заявка от огромен брой потребители и оттам претоварване на системата. Той допусна, че получаването на пенсиите в тези дни може да има някакво отношение по ситуацията, като се има предвид, че голям процент от хронично болните хора са в пенсионна възраст.

Обмисляно е предложение да се въведе степенуване на заявките към сървъра, за да се избегне претоварването. „Най-висока степен трябва да имат лекарите, за да могат да извадят досието или съответно да попълват или „наливат“ рецепти в него. И втора степен трябва да бъде аптеките, за да могат да достигат до рецептите и предписанията. Чак след това трябва да се наредят сертификатите, лабораториите и всички останали. Но се получава така, че всички пускаме в един и същ момент заявката в сървъра и той се претоварва и се срива“, коментира магистър-фармацевтът.

Той има и друго решение на проблема – на подсървър да се съхраняват данните на хората за „зелен сертификат“ и периодично информацията от него да бъде „преливана“ в основния сървър, но в неработни дни, във вечерните часове или най-общо моменти, в които няма голям интензитет.

Петър Буцев описа ситуацията по време на срива на системата като „доста неприятна и за трите страни –и за лекарите, и за фармацевтите, и за самите пациенти, тъй като всеки човек би бил шокиран, ако в петък сутринта му бъде казано, че не може да му бъде предписана нова терапия или съответно рецепти, което значи, че той за петък, събота и неделя остава без медикаменти. Не всеки медикамент струва от порядъка на 10 лв. Някои от тях са от хиляди до десетки хиляди. Цялата тази ситуация събра голям обем хора от всички възрасти, някои от тях с активни оплаквания – настинки, хреми и т.н., което е нормално за сезона и доста деца, както и пенсионери, което наистина, за мен, в тези два дни създаде голям риск, тъй като хората, в целта си да преминат през кабинетите трескаво, се събраха и всички изчакаха за около два часа в чакалните.“

Магистър-фармацевт Буцев изказа скептицизъм по отношение на въвеждането на генеричната замяна на медикаменти по модела в европейските страни, тъй като става въпрос за интереси на много компании. Освен това у нас, в мнозинството от случаите, изборът би наклонил везните към възможно най-евтиния препарат.

С въвеждането на електронните рецепти грешките в предписаните лекарствени препарати и дозировка драстично са намалели, а оттам и глобите към аптеките, „тъй като, нас ни глобяват буквално за всяка точка и запетая, която сме изтървали по протокол и някой път глобите са в хиляди“, поясни Буцев.

Има доста медикаменти, които липсват на нашия пазар. Причините за това също са доста, по думите на фармацевта – „като започнем от инфлацията, стигнем до хиперпотреблението и стигнем до там, че българския пазар не е един от най-апетитните за Европа, тъй като при нас цените на дадени медикаменти на моменти са доста по-ниски отколкото примерно във Франция, в Германия или някъде другаде“, коментира Буцев.

Към този момент на пазара у нас липсват два вида антикоагуланти, които са за инжектиране или по-скоро липсват в аптечната мрежа, защото се насочват основно към болниците. Лисват някои препарати за инхалации за деца, които имат тежък ларингит или пристъп. Фармацевти подозират нелегална търговия от страна на някои майки с липсващи по аптеките у нас  медикаменти. В коментари помежду си специалистите обсъждат „как, едва ли не, някои майки осъществиха търговия и продават големи обеми от тези лекарство и то нелегално. … Самият факт, че някой разполага с 40 кутии от медикамент, който е дефицит на пазара е притеснителен“ коментира маги-фармацевт Петър Буцев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00