Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Недостигът на работна ръка става все по-сериозен, алармират земеделци

Снимка: архив

Проблемът с недостига на работна ръка в земеделието става все по-сериозен и трябва спешно да се намери начин за решаването му, в противен случай има риск все по-често реколтата да остава неприбрана на полето. За това алармират градинари и обсъждат с Министерството на земеделието варианти за справяне с проблема.

Могат ли българските фермери да бъдат конкурентни на колегите си от други европейски страни в борбата за дефицитните сезонни работници, или и тази година хиляди българи ще работят по полетата на  Великобритания и Италия? 

"Миналата година имахме тайната надежда, че във връзка с Covid пандемията ще бъде спрян мигрантският поток от сезонни работници към страните от Европа, обаче там се засили дефицитът и много от фирмите направиха сериозно лоби в тези страни и бяха пуснати чартърни полети". Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков.

Той уточни, че една от причините е, че българските градинари трудно се конкурират с колегите си, защото не могат да плащат така, както го правят в страните от Западна Европа.

Според него обаче тезата за по-високото заплащане там отдавна е мит.

Друга причина е, че при планирането на инвестициите в земеделието у нас - никой не отчита нуждата от работници.

Българските фермери трябва да се справят и с това, че сезонните работници в страната спят в палатки, а в чужбина - в каравани

Божидар Петков сподели, че се обсъжда идея за мобилни кампуси, в които у нас да се настаняват сезонни работници. По думите му това трябва да стане с европейско финансиране.


Вижте още

Градушка удари Златоград

публикувано на 28.05.22 в 18:45

С валежи и гръмотевици и през нощта

През нощта на места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-значителни в Северозападна и Централна Северна България. След полунощ в повечето места явленията временно ще затихнат.  Утре главно над Западна и Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи, локално интензивни и..

публикувано на 28.05.22 в 18:00
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Украинските бежанци в Кърджали все още не знаят къде и как ще бъдат преместени

Украинските бежанци в Кърджали все още не знаят къде и как ще бъдат преместени. Приключва държавната програма, по която хотели получаваха компенсации от 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Правителството съобщи, че планира от 1 юни да премести хората в държавни бази.  Преди няколко дни националният щаб обяви, че започва анкета..

публикувано на 28.05.22 в 17:00
Украинска гривна и евро

Задържаха турски гражданин с 1 600 000 недекларирани евро

На Граничния пункт "Капитан Андреево" е задържан турски гражданин с 1 600 000 недекларирани евро. Той се опитал да излезе от България снощи с автобус. От МВР съобщават, че към 23.30 часа в петък на граничния пункт е пристигнал за излизане от България автобус с турска регистрация, управляван от турски шофьор. След проведени оперативни мероприятия,..

публикувано на 28.05.22 в 16:28

В Хасково се проежда европейско картинг състезание по издържливост

В Хасков се провежда четвъртото издание на „ЕКО 24 часа на България“. Картинг състезанието е част от европейския картинг шампионат за издръжливост.Общият брой на пилотите е 220 от 15 държави. Състезателите са разпределени в 42 тима. Тази година в „ЕКО 24 часа на България“ ще участва и отбор на звездите. Това са олимпийския медалист..

публикувано на 28.05.22 в 13:54

Мечки плашат жителите на кирковското село Горски извор

Мечки плашат жителите на кирковското село Горски извор. Хората ги е страх да отидат до нивите си.  Кметът на селото Мюмюн Бекир каза, че заради мечките съселяните му не могат да работят навън.  През годините назад е имало набези от мечки, но те винаги са ставали далеч от селото.  Последно мечките са заснети с фотокапани на километър от..

публикувано на 28.05.22 в 12:55

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли - това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия, и тя ще стане 3400. На заседанието..

публикувано на 28.05.22 в 12:08