Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнуваме Атанасовден

Снимка: архив

Днес е Атанасовден. Свети Атанасий според народните поверия е светецът покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата. 

„Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: „Иди си, зимо, идвай пролет”.

Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, но изучавал усърдно Свещеното писание. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Целият живот на Св. Атанасий Александрийски преминава в борба с арианството, защото още много години след събора то смущава живота на Църквата, особено на Изток. През 328 година той е избран за архиепископ на Александрия. Макар и изпращан в изгнание на няколко пъти, той остава архиепископ на града цели четиридесет и пет години - до смъртта си на 2 май 373 година.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава „безсмъртен”.


Вижте още

Малчуганите в Кърджали ще гледат безплатно кино на 1 юни

Малчуганите в Кърджали ще гледат безплатно кино на 1 юни. Николай Николов, управител на киното съобщи за Радио Кърджали:  "Прожекциите са подарък от областния управител Даниел Делчев за Деня на детето. Щ е се излъчват прожекции на 2 премиерни анимации:  „Епохата на животните“ от 10.00 ч.,  „Малкият вампир“ от 11.30 ч. и  „Епохата на животните“ от..

публикувано на 26.05.22 в 15:43

Рибата в яз. „Студен кладенец“ продължава да измира (видео)

Рибата в яз. „Студен кладенец“ продължава да измира. Днес, проверка на Радио Кърджали установи още мъртва риба по крайбрежието срещу село Островица. Намерените риби са предимно каракуди, а също и шаран. Очаква се утре да станат известни резултатите от изследването на мъртвата риба, намерена  в устието на река "Перперек", която се влива в яз. „Студен..

публикувано на 26.05.22 в 14:58

"Български пощи" възстановява приемането на плащания за местни данъци и такси

"Български пощи" обявиха, че възстановяват приемането на плащания за местни данъци и такси. Списък на пощенските станции, в които може да се извърши плащане, е наличен в сайта на дружеството. В пощенските станции може да се платят местни данъци и такси към всички общини посочени в приложения списък на общините. За целта е достатъчно да се съобщи на..

публикувано на 26.05.22 в 14:42

Започват ремонти по важни пътища в област Смолян

Започват ремонти по важни пътища в област Смолян. Това съобщи областният управител Емил Хумчев след среща с председателя на управителния съвет на АПИ Тодор Василев. Емил Хумчев: "Това са няколко важни пътни отсечки на територията на областта по които бяха започнати подготвителни дейности през 2020 г. Миналата цяла година не можа да се направи..

публикувано на 26.05.22 в 12:11

Нощна спасителна операция в яз. "Студен кладенец" завърши успешно

Спасителна акция в язовир „Студен кладенец“ е била проведена тази нощ около 2 часа от екип на РСПБЗН-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Трима мъже закъсали във водата, след като моторът на лодката им угаснал. Четирима пожарникари открили бедстващите, помогнали за отстраняване на техническия проблем и стигнали до брега.

публикувано на 26.05.22 в 10:52

Полицаи разкрили кражба на телефон от здравно заведение в Кърджали

Полицейски служители от РУ-Кърджали са разкрили кражба на телефон от здравно заведение, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Кражбата била извършена вчера в интервала между 9 часа и 10 часа. След подадения сигнал и организирани издирвателни действия полицаи стигнали до 38-годишна жена, съпричастна към случая. Проверката за деянието се извършва от..

публикувано на 26.05.22 в 10:45

Полицията издирва 19-годишен, извършил хулигански действия пред нощен клуб

19-годишен, извършил хулигански действия пред нощен клуб, се издирва от полицията, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Около 4,30 часа тази сутрин младежът напръскал със спрей и нанесъл удар в лицето на 34-годишен. Извършителят на хулиганството избягал и се издирва от полицията. Това е втори случай със същия извършител, който на 22 май през нощта,..

публикувано на 26.05.22 в 10:40