Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хасан Азис: Държавата трябва да подпомогне общините при проблема с високите цени на тока и горивата

Снимка: BGNES

Повече от два пъти са нараснали задълженията на община Кърджалии за електроенергия и горива за отопление за месец ноември 2021г. спрямо същия период на 2020г., заяви кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Най-голям дял имат сферите образование и социално осигуряване, подпомагане и грижи. Не малко са и фактурираните вече средства за улично осветление.

В изказване в сайта на общината кметът отчита че общите фактурирани задължения за електроенергия за ноември 2021г. са в размер на 317 007лв., а за горива за отопление – 103 020лв. при 158 280лв. за ток и 55 560лв. за горива за отопление за същия период на 2020г.

„Община Кърджали не прави изключение от положението в което се намират всички други общини в страната. За това ние също предвиждаме програма за икономии в следващите месеци, чрез която рестрикциите да не бъдат усетени в голяма степен от гражданите“, обяснява кметът. 

Това по думите му, няма да бъде достатъчно, защото високите цени на електроенергията и горивата ще накарат общините да режат от капиталовите си разходи, заложени за ремонти на улици и тротоари, на училища, детски градини, на паркови зони.

Прогнозните разходи за периода декември 2021г. – май 2022г. сочат, че при тези темпове на цените на община Кърджали ще са необходими средно по 500 000лв. на месец за електроенергия и горива за отопление. За това в момента НСОРБ събира данните от всички общини, за да може да се предвиди с колко са нараснали разходите за отопление и ток.

Резките и значителни увеличения на общините се отразяват пагубно за общинските бюджети, категоричен е Хасан Азис. Според него държавата трябва да подпомогне финансово общините, така както се подпомага и бизнеса:

„Държавата трябва да се намеси в този процес веднага след приемане бюджета на страната. Той от своя страна трябва да бъде кризисен, тъй като ние сме намираме в криза, вследствие на COVDI-19. Тя е не само здравна, но и икономическа, в приходите и в дейностите, които генерират приходи“.

Според градоначалникa, който е и заместник-председател на  НСОРБ самото подпомагане на общините трябва да започне в най-скоро време. Първо предложенията за подпомагането трябва да бъдат приети в новия бюджет на страната и веднага след това да започне същинското подпомагане на общините. Това трябва да стане, за да  може след март месец общините да успеят в голяма степен да изпълняват ангажиментите си по отношение на капиталовите си разчети.


Вижте още

КЕВР изчисли поскъпване на парното и на топлата вода с 39%, а на тока - с 3%

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39 процента средно за страната, а токът за бита - с 3 на сто, изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои цените да бъдат обсъдени и да влязат в сила от 1 юли. Най-голям скок на цената на топлоенергията се предвижда да има в Разград - с 51%. Над 40 на сто ще е увеличението във Велико Търново,..

публикувано на 27.05.22 в 16:49

Правителството прие плана за въвеждане на еврото

Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото. Преди началото на правителственото заседание министър-председателят Кирил Петков заяви: "Планът предвижда успешно въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие занапред и отправната точка за влизане в..

публикувано на 27.05.22 в 16:47
Откриване на Одринския панаир на земеделието, животновъдството, храните и индустрията

Хасково участва в Одринския панаир на земеделието, животновъдството, храните и индустрията

В  Одрински панаир на земеделието, животновъдството, храните и индустрията (Edirne agriculture livestock food and industry fair) взе участие областният управител на Хасково Катя Панева. Тя беше придружена от председателя на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев. Визитата им бе по покана на председателя на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.22 в 16:35

Очаква се поскъпване с 30 процента на водата в Кърджали

Очаква се с около 30 процента да се повиши цената на питейната вода на "ВиК - Кърджали". В момента КЕВР разглежда предложението за новата цена. Ръстът на цената е свързан и с дългосрочния заем от над 6 милиона лева на водното дружество. Кредитът е за изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната система и канализацията в общините..

публикувано на 27.05.22 в 16:18
Руслан Терзиев

Съветник от ГЕРБ пита кмета за безопасността на оживен булевард в Кърджали

Общинският съветник от ГЕРБ в Кърджали Руслан Терзиев очаква отговор от кмета Хасан Азис на питането си за разрушено метално заграждение в оживен участък на бул. "Христо Ботев". Компрометираното съоръжение е на места, на които има много павилиони и услуги, както и до хипермаркет в квартала, а наблизо няма пешеходна пътека, уточни Руслан..

публикувано на 27.05.22 в 15:15

Събор на народното творчество в Крумовград след двугодишно прекъсване

След двугодишно прекъсване над 350 самодейци от община Крумовград ще се качат днес на сцената в централния парк в града за Събора на народното творчество. Тричленно жури ще оценява изпълнителите, съобщи Тодорка Милева от отдел "Култура" в Община Крумовград.  "Очакваме участие на самодейни състави от училища и читалища на територията на общината...

публикувано на 27.05.22 в 10:58
Умира риба в яз.

Очакват се резултати за мъртвата риба

публикувано на 27.05.22 в 10:35