Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бе бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и „Възраждане“, седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

На влизане в Народното събрание представители на опозицията и управляващите дадоха разнородни оценки за досегашната дейност на президента Румен Радев през първия му мандат.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви:

„Никой президент до този момент не се е държал по този начин. Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да бъде надпартиен и трябва да бъде обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира:

„Очакванията са, разбира се, той да продължи да бъде конструктивен, както до момента, и да е обединител на нацията. Защото, ако погледнем предходния му мандат, той беше изпълнен със съдържание по отношение на това, че президентската институция беше коректив, когато се случваше нещо нередно в държавата“.


Вижте още

Над 1 тон контрабандни препарати задържаха на МП Капитан Андреево

На 20.05.2022 г. на  МП Капитан Андреево пристига микробус с турска регистрация, управляван от турски гражданин. Водачът е представил документи, според които превозва матраци за България. При извършената митническа проверка се установява, че между декларираната стока са открити кашони, съдържащи 500 броя пакети и 510 броя бутилки с препарати..

публикувано на 25.05.22 в 11:48
Снимката е илюстративна

Наводнени домове и разбити пътища след градушката в Змеица

Мощна градушка с размерите на лешник е ударила родопското село Змеица. Причинени са  сериозни щети. При бедствието няма пострадали хора. Пороят започнал във вторник малко преди 15.00 ч. Над 2 часа и половина е продължила градушката. Щетите са големи. Подпорните стени на речното корито са изнесени, наводнени са къщи и заведения. Пътищата са разбити. В..

публикувано на 25.05.22 в 11:41

Общинският съвет в Кирково ще вземе решение по 19 точки

Общинският съвет в Кирково ще проведе заседание в четвъртък, 26 май. В проекта за дневен ред са включени деветнадесет точки. Кметът на общината Шинаси Сюлейман ще внесе предложение за допълвание на годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост. Голяма част от точките са свързани с приемането на пазарни оценки и..

публикувано на 25.05.22 в 11:08

Поискаха разрешително за обстрел на мечката от Чепеларе

Поискано е разрешително за обстрел за мечката, която е засечена няколко пъти да броди по улиците на град Чепеларе. Заявлението вече е изпратено в Министерството на земеделието. До крайната мярка се е стигнало след клип в социалните мрежи, на който се вижда как свободно се движи мечка във вътрешността на родопския град. На този етап се изчаква..

публикувано на 25.05.22 в 09:54

Трима учители от Езикова сред наградените от кмета на Община Кърджали

На празнична среща-коктейл за 24 май кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис връчи грамоти и плакети на заслужили  учители и дейци на културата от общината. Сред наградените бяха и трима учители от ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали. Снежана Христова – старши учител по английски език.   През всички години от своя професионален път в..

публикувано на 25.05.22 в 08:25

Ремонт затваря пътя Тешел - Триград

За 10 дни ще бъде затворен за движение на пътни превозни средства пътят Тешел – Триград, информират от Община Девин. Пътният участък се затваря днес, а забраната ще е в сила до 4 юни включително. Причината са извършващите се строително-монтажни дейности. Обходният маршрут е през съседното село Ягодина. През ремонтирания участък ще може да се преминава..

публикувано на 25.05.22 в 08:10

Милко Багдасаров: Вярното решение за математиката ще се намери след обсъждане с повече хора

Ще се намери вярното решение за материала по математика в училищата след обсъждане с повече хора. Така Милко Багдасаров, директор на СУ "П.Р. Славейков" в Кърджали, който е и математик, коментира изявление на министъра на образованието, който заяви, че е възможно част от материала по математика да отпадне, част да бъде преместена в по-горните..

публикувано на 24.05.22 в 17:02