Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хасан Азис: Високите цени на тока предизвикват лавинообразен процес


Изненадани сме от този енергиен шок, който преживяваме всички. В цялата страна кметовете предприемат непопулярни мерки, за да могат общините да продължават да изпълняват функциите си. Държавата трябва да подпомогне общините, за да се справят. Така коментира драстичния скок в цените на електроенергията и последиците от това д-р инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Разликата в сметките, платени за месец ноември 2020 г. и за същия месец на 2021 г. само за осветлението е с ръст близо два пъти. Разходите за енергията за отопление също са скочили повече от два пъти.

155 560 лв. е била изплатената сума за 2020 г., а тази година над 320 000 лв., посочи Хасан Азис. Сметките за отопление, включително течни горива и газ са били 55 000 лв. “Тази година ние плащаме 100-, 110 000 лв. Тоест имаме увеличение най-малко между два и два пъти и половина на сметките за тока“, посочи градоначалникът.

Високите цени на електроенергията предизвикват лавинообразен процес.

В търсене на решение от кризата, общините предприемат непопулярни мерки. Ще се наложи голяма част от местни данъци и такси да отидат за плащането на високите сметки за ток. По този начин „ще лишим жителите на общините от повече и по-разнообразни услуги – и за ремонтите, които предстоят, и за поддържането на околната среда, и т.н.“, допусна кметът.

Изключително важно е правителството да подпомогне местната власт, каза Хасан Азис. „Мисля, че енергийната криза ще бъде крайъгълният камък на доброто сътрудничество между местната власт и централната. Към настоящия момент общините, местната власт, са силно зависими от правителството, тъй като процесът на децентрализация е на най-ниските си нива в рамките на Европейския съюз и сега тази зависимост ще се прояви с най-високата си степен и като изражение във финанси“, подчерта заместник-председателят на НСОРБ.

Инициирана е среща с финансовия министър Асен Василев, на която „ще бъде поставен въпроса за необходимостта от подкрепа от страна на правителството за местните власти“, съобщи Хасан Азис.

В отговор на въпрос предвижда ли се увеличаване на местните данъци и такси, за да се увеличат приходите и така да се търси изход от кризата, кметът отговори: „Във време на криза няма как, включително държавата и местните власти, да натоварват повече жителите на общините, защото всички сме в криза. Към настоящия момент, моето лично мнение е, че държавата, в лицето на правителството, трябва да обърне необходимото внимание на местните власти, защото голяма част от услугите, които се предоставят на хората, на населението, е именно от местната власт. Повече от 80% от услугите, които са предназначени за хората се правят от местните власти, което означава, че правителството трябва да подходи адекватно на тази ситуация“. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Хюман Райтс Уоч: Български граничари бият и обират афганистански имигранти

Български граничари бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това твърдят от организацията Хюман Райтс Уоч в специален доклад, засягащ случаи на нелегални, съгласно международното право, връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 и април 2022. От Хюман Райтс Уоч са събрали показания на 15..

публикувано на 26.05.22 в 09:26
Милена Трендафилова

Милена Трендафилова: Израснахме с "Междузвездни войни"

Навършиха се 45 години от премиерата през 1977 година на първия филм от поредицата “Междузвездни войни” - “Междузвездни войни: Нова надежда”. Поредицата се състои от девет филма и един между трети и четвърти филм. Първата лента получава приходи от 221,3 млн. долара. Сред актьорите, които участват са Марк Хамил (в ролята на Люк Скайуокър), Кари..

публикувано на 26.05.22 в 00:28
Мариана Ликова

Залите на Дома на културата отново се пълнят

Засилен интерес към школите в Дома на културата се забелязва след края на пандемията. Наблюденията са на директора на културната институция Мариана Ликова. От Дома изпращат успешна учебна година. Следващата ще премине под знака на предстоящото честване на 70-годишнината на Дома на културата.   Ликова отправи поздравление към всички..

публикувано на 26.05.22 в 00:10
Емил Хумчев

Мониторинг на популацията на мечките и повече правомощия на горските иска областният управител на Смолян

Мониторинг на популацията и увеличаване на правомощията на регионалните служби, за да може да се реагира максимално бързо при набези на мечки в населените места поиска областният управител на Смолян Емил Хумчев. Причината е поредица от случаи, в които дивите животни влизат в градове и села в региона.   Набезите на мечки в Смолянско..

публикувано на 26.05.22 в 00:04

1151 четвъртокласника от Кърджали ще се явят на НВО на 26 и 27 май

В Кърджали 1151 четвъртокласника ще се явят на НВО по БЕЛ и Математика на 26 и 27 май, заяви Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали. Учениците ще бъдат разпределени в 121 зали в 57 училища. Квесторите за НВО са 244. В 3 училища няма да има изпити НВО, понеже в тях има недостиг на ученици и няма четвъртокласници. Това са ОУ "Васил Левски" - с. Дрангово,..

публикувано на 25.05.22 в 15:16

Стачка на общинските служители в Гърция

В Гърция общинските служители провеждат 24-часова стачка. Те протестират с искания за промяна на договорите за работа. Всички общински служби днес са затворени заради стачката. Протестни демонстрации на служители се провеждат пред Министерството на вътрешните работа и пред Съюза на общините. Протестите са срещу политиката на общините да наемат..

публикувано на 24.05.22 в 13:59

По случай 24 май в Кърджали поставиха пейки на толерантността

С музика и настроение в навечерието на най-българския празник 24-май, Местната комисия комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните- Кърджали отправи послание за толерантност към жителите на града с поставянето на 2 каменни пейки с покритие от италианска смола под формата на отворени книги – едната..

публикувано на 23.05.22 в 12:51