Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

Снимка: Личен архивЗа много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се превърне в клинична депресия и дори да доведе до допълнителни ментални проблеми. Специалистът коментира, че е изключително важно всеки човек със симптоми на депресия да говори за своите страхове и притеснения, като си намери отдушник за това:

„Бърнаут се дели на професионален и битов. Нестихващото напрежение в продължителен период е най-рисковия фактор и основен виновник за появата на синдрома. Стресът, умората и непрестанната работа пречат на тялото и ума да разпуснат и да се презаредят.“

Така нареченото „прегряване“ става все по масово явление, което е причина все повече хора да напускат работата си. Въпреки това симптомите които носи бърнаут не представляват ясно дефинирано заболяване, казва Панайотова:

„Стресът поставя хората под огромен натиск, който облича хората в изтощение и чувство на празнота. В тези моменти всички ние сме неспособни да се справяме със задачите си.“

Психологът подчертава, че стресът на работното място предизвиква физически и психически симптоми. До тях се стига заради непрестанното натоварване, подценяване, конфликти с колеги, срокове, както и до ангажименти заради които хората пренебрегват своите лични нужди. Същевременно обаче трябва да се обърне внимание на тънкия момент, в който ако дадено състояние прибързаното се определи като състояние на бърнаут, то това може да доведе до пропускане на реални здравословни проблеми при пациента.

Като основни признаци на „прегряване“ специалистът определи емоционалното изтощение, отчуждението от дейностите касаещи работата и намалената производителност. Като съвет за справяне с бърнаут Панайотова заяви да не поемаме повече работа, отколкото можем да свършим. Друг важен съвет който психологът даде е да не пестим от отпуската си и когато се налага да излизаме в болничен:

„Непрестанната работа без почивка е грешна практика, която може да окаже неблагоприятно влияние върху менталното ви здраве.“

Колко е важно да запазим идентичността си извън работното място и как да се възстановим от бърнаут чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Марина Панайотова в звуковия файл.Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00