Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ноти в сатен" - за да избягате от скуката и депресията


И сега към новите предавания на Радио Кърджали, което от началото на тази година увеличи програмата си с още три часа продукция.  Днес,  пет и половина години след първото излъчване, имаме 18 часа собствен ефир. Едно от новите предавания е "Ноти в сатен" с автор и водещ Маргарита Мандражиева.

ЗАЩО НОТИ В САТЕН?

"Защо "Ноти в сатен? Сатен, както е известно, е материя, вид плат, която е много красива, пада тежко. Има две лица. Едната е лъскава, другата е матова, и от сатена се правят предимно сватбени облекла, бални рокли, както и балетните пантофки. Обаче сатенът има и друго значение - това е техника, в която се преплитат нишки.

"И така.... "Ноти в сатен" е предаване, в което аз се опитвам да преплета различни стилове - джаз, ритъм енд блус, фънк...."

Които са от едно семейство.

ПОМАГА ЛИ РЕЖИСЬОРСКАТА РАБОТА В РАДИОЖУРНАЛИСТИКАТА

"Имам малко опит в режисьорската работа, в снимането на късометражни филми, на рекламни клипове. Но тук, разликата е, че трябва да предадеш посланията само чрез звука, тоест нямаш картина".

"Тук е загадъчно, защото само със звук посланията трябва да стигнат до уважаемите слушатели... "

А КАКВА Е АУДИТОРИЯТА, КЪМ КОЯТО СЕ СТРЕМИ ПРЕДАВАНЕТО

"Като чуеш джаз, може би в съзнанието ти изникват едни сложни инструментални пиеси, в които някой музикант така хубаво импровизира. Но не...Идеята ми е да поднасям по-слушаем джаз, тоест по-познати парчета, които нямат нужда от представяне. Така смятам, че този часови диапазон от 21 до полунощ, е време за една релаксираща музика, в която да се отпуснеш, да помечтаеш, изобщо да забравиш умората и напрежението през деня, и така да отлетиш може би, към други светове...Да си посънуваш....

САМО МУЗИКА ЛИ ЩЕ ИМА В ПРЕДАВАНЕТО

"В началото ще бъде само музика, но това ще се промени.

"Във втория час на предаването искам да остане територия на българския джаз и там искам да включвам българските джаз изпълнители, от цялата страна, както и от Кърджали".
Вижте още

Гроздан Колев: Наш дълг е да предадем искрата на просветлението на тези, които идват след нас

"Голяма е радостта на всички, така, както е била през годините традицията, да празнуваме и днес", каза в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Гроздан Колев, коментирайки днешния празничен ден 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 24.05.22 в 09:39

Владимир Чукич: Не погазвайте кирилицата!

Периодът на КОВИД-19 се отрази на посещенията на изложби , чувства се смачкване сред колегите, коментира художникът Владимир Чукич. Няма ги големите събирания с участието на изкуствоведи, на събитията идват колеги и роднини. От университетите изчезват цели специалности, които са трудоемки  и искат отдаване, казва Чукич . И критикува..

публикувано на 23.05.22 в 15:15

Художниците обагрят в цветове 24-и май

Дружество на художниците и Арт галерия "ДАР" организират за поредна година изложбата , посветена на 24-и май в Керимовата къща, където е подредена експозиция от 38 творби на 19 художника в разнообразни техники и жанрове. Има дебют на ирландска художничка, съобщи художникът и галерист Пенка Атанасова. Откриването на изложбата е на 24 май от 17..

публикувано на 23.05.22 в 14:49

Кръводаряването те кара да се чувстваш повече човек

Част от историите за кръводаряване у нас водят началото си в миналото. Днес има остра нужда от кръв и дори се налага тя да се търси на черния пазар. Но сега към добрия пример. В студиото на радио Кърджали говорих с колежката Илияна Типова, която е дарила кръв за първи път, доброволно и безвъзмездно. Не само заради примера на майка си, която вече е..

публикувано на 23.05.22 в 14:33

Спомен за Теофана Текелиева: Работата на попрището на културата е подвиг

Продължава разговорът ми с Теофана Текелиева , който направих приживе с интелектуалката и общественичка през 2017 година . Дали театърът трябва да се изучава в училище? Какво е отношението й към състоянието на културния институт и болката й за опазването на българската култура. Какво казва тя за утвърдените творци и за писането не като призвание,..

публикувано на 23.05.22 в 12:25

Памет за Велика Апостолова - първата кръводарителка в България

На Международния ден на кръводарителя, 23 май, отдаваме дължимото на тези, които даряват кръв, за да спасят човешки живот. Неписаната история на безвъзмездното кръводаряване в област Кърджали, а и в страната, е Велика Апостолова, която започва да дарява кръв в далечната 1949 годин а. Тогава нейният син Атанас Апостолов, боледува от малария и..

публикувано на 23.05.22 в 07:15

Приятелят добър не се купува...

50-годишнината на Божидара Ангелова във Военния клуб в Кърджали върна хората в онова време , когато можехме да се докоснем до качествена поезия и добрата среща с приятели. Събитието бе организирано от Военния клуб, Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" и спортно-интелектуален клуб "Ахридос". То бе представяне на книгите на..

публикувано на 18.05.22 в 11:10