Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Проф. д-р Тодор ЧеркезовТрудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19, загубиха живота си, това са 341 човека, което за нашия град е нещо изключително високо. Искам да кажа, че в другите години, когато не сме имали COVID-19 това е била годишната смъртност от всички видове заболявания в лечебното заведение“, съобщи директорът.

Ниската заболеваемост от коронавирусната инфекция, отчитана за област Кърджали, не трябва да успокоява. Трябва да подозираме наличие на скрита заболеваемост, допусна професорът. Сред причините е също ниската гъстота на населението, мерките сравнително се спазват.

Болницата обхваща най-тежките клинични случаи. „Имаме три варианта на поведение от страна на пациентите“, каза проф. Черкезов и ги описа подробно. При първия вариант болните се „парализират“ от страх, прескачат личните си лекари и директно търсят специализираната помощ в болницата, включително с настояване за скъпи изследвания и лечение без те да са необходимо. Вторият вариант е оптималният, подчерта директорът. Болният се е лекувал вкъщи, направил е всичко необходимо и едва, когато е станало ясно, че не може да се справи сам, търси помощ от специалистите в болницата. „Лечението започва. Някъде около десетия ден вече настъпва известно подобрение, не докрай, но вече опасността я няма. Пациентът си отива в дома, където довършва този период на лечение. И още от три до седем месеца и до една година носи някои късни последици от COVID-19“, описа най-правилния подход проф. Черкезов. Третият вариант е най-лош – когато пациентът стои до последно у дома. „Идва с изключително тежка форма, вече на дихателна недостатъчност. Ние имаме някъде около 30 случая, при които сме в спор със здравноосигурителната каса как така дошъл и веднага постъпил в реанимацията? Логиката на Здравната каса е, че пациентът трябва да се лекува в някакво отделение и когато той се влоши, стига до реанимация. А изведнъж се явяват случаи, които, буквално казано, за половин-един час от идването в спешното отделение и болният директно в реанимация. Това се случва, когато пациентът е дошъл в крайната фаза на своето заболяване. Буквално казано – той е дошъл, за да умре в болницата“, коментира проф. Черкезов.

Според наблюденията му, пациентите от първия вариант са около 60 % от случаите, защото страхът е много голям. Болните, които имат основание и правилно търсят вече настаняване в лечебно заведение са около 30 на сто. Хората, които идват в крайна фаза, когато вече почти нищо не може да се направи не са малък процент – поне около 10 на сто.

Кърджалийската болница разполага с 67 ковид легла към момента, има свободни, включително и реанимационни. Общо в здравното заведение има пет отделения, подготвени да приемат пациенти с COVID-19. „Имаме готовност за още едно, ако пандемията надхвърли определените случаи, да разкрием още едно отделение и в момента работим по разширяването на територията на Детското отделение“, каза директорът.

Детското отделение има 23 легла, от които в момента пет са отделени за COVID-19. „Когато говорим за включване на нови структури и нови легла, искам да поясня, че тук не става въпрос за кревати, които ние да разположим в някоя болнична стая. Откриването на болнично легло е нещо много сложно и изисква освен самия креват, кислородна инсталация, понякога монитор и апаратура за наблюдение, инфузионни помпи, при децата се изисква инхалаторно лечение, инхалатори, които трябва да бъдат налични в близост“, поясни проф. Черкезов. Освен базисните наличности са необходими и достатъчно медици. „За щастие нямаме лекари, които да са отказали или медицински сестри да работят в ковид сектори“, похвали екипа си директорът.

„Разходите бяха много, но благодарение на някои адекватни действия от страна на правителството и Националната здравноосигурителна каса ние не почувствахме едно затъване, потъване във финансов аспект. А бяха актуализирани и цените на клиничните пътеки за COVID-19. Знаете, че медиците също така получиха едни допълнителни бонуси в своето заплащане, което в голяма степен нас ни улесни“, допълни проф. Черкезов. Той изрази благодарност към многобройните дарители, помогнали на болницата в трудната обстановка.

Около 52 % от персонала в болницата са ваксинирани срещу COVID-19.

Проф. д-р Тодор Черкезов изрази надежда през тази година хората да боледуват по-леко и смъртните случаи да не са толкова чести. Той изрази скептицизъм във връзка с изказани предположения от различни експерти, че пандемията ще приключи до март. Допусна, че ще се наложи появата на нови ваксини срещу нови щамове, а и че ще свикнем с това, че ще се ваксинираме.

В началото на годината проф. Черкезов пожела освен здраве, също: „да бъдем щастливи, защото няма да имаме отделно време за това … и ще трябва да бъдем щастливи някъде между ковид вълните. Да бъдем инициативни, защото няма да имаме отделно време, в което на спокойствие можем да изразим нашите идеи, да бъдем активни … с идеята, че животът винаги побеждава смъртта, доброто винаги побеждава злото“, категоричен беше проф. д-р Тодор Черкезов.

Цялото интервю можете да чуете в прикачените звукови файлове.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00