Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Само нежността на жената може да преобърне света

майка дъщеря
Снимка: www.charla.ru


И сега отново на тема 8 март. Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" спечели проект, насочен към жените. Във връзка с него клуб "Будител" събира плейлиста с видеа, в които жени от различни сфери на живота, споделят своите виждания за правото, природата, призванието, приноса  на жената в обществото. Идеята е да направят клип до 2 минути, като срокът е утре, но за тези, които са закъснели той се удължава до края на март. Може да изпращате видеопосланията си на имейла на библиотеката. По този повод разговарям с Лили Петрова от клуб "Будител". Нежността на жената е нейната най-добра характеристика, казва тя. Само нежността на жената може да преобърне света, припомня тя думите на Махатма Ганди. И отново стигаме до темата за женската и мъжката енергия.
Лили Петрова: "Идеята беше оповестена във Фонда на жените и защото Библиотеката се стреми към такива проекти, проучва къде какво има, и защото наближава 8 март, това беше начинът да откликне за празника и да поднесе някаква изненада, нещо по-различно за жените за този ден и така...
"Проектът е спечелен към клуб "Будител" към Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" под надслов "Стрийтфест 3Е. Еманципация, ерудираност, емпатия" и цели застъпничество за правата на момичетата от 14 до 19 години, огласява техните проблеми, трудностите в обществото, семейството, училището. Утвърдени жени лидери, творци, ще споделят видеокастове във видоеплейлиста и видеата им ще бъдат качени в ютуб канал".
"Проектът е насочен към всички жени у нас. Досега десетина жени са пожелали да се включат в този проект. "Много се радваме че между тях има много интересни жени, в различни сфери на живота. Да речем, Роса Соколова, която оглавява един синдикат толкова голям, ще вземе участие, ще вземе участие Мила Салахи от изследователския екип "Руните говорят-2". Д-р Невин Садъкова, наши поетеси като Марияна Джинджева, Хриси Въчева".
Всеки който иска може да се включи, няма ограничение за това. "Нека повече жените се включат в този проект, за да се чуят повече гласове - какво ги измъчва, на какво се радват, как намират правата на жените, дали еманципацията за тях е нещо желано, или пък криворазбрано".
 Нека да чуем целия разговор, проведен от Радка Петкова.
Вижте още

Специалистът д-р Асен Меджидиев: Климатиците вдигат целия прах от стаята и хората го вдишват

От резултатите от прегледите по програма "Пирогов-Детско здраве " в Кърджали, които се проведоха в многопрофилната болница, става ясно, че при децата няма много случаи на алергичен ринит, категоричен бе специалистът по УНГ и създател на инициативата д-р Асен Меджидиев. Град Кърджали изобщо не е толкова запрашен, са неговите наблюдения ...

публикувано на 06.07.22 в 13:06
Кърджали

Предвиждат места за свободно паркиране в Кърджали

Изтече гратисният период, през който кърджалийци можеха да паркират на местата, отредени за Синя Зона без санкции. Нарушителите са много, голяма част от хората не са разбрали , че има разширение на Синята зона, което аз не приемам, при тази информационна кампания, каза управителят на "Паркинги, гаражи  и зони за паркиране" Шенай..

публикувано на 06.07.22 в 09:53

Ясни са участниците от Хасково в Националния събор в Копривщица

Определиха груповите и индивидуални участници от Хасково за 12-ия Националния събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Това са: 1. Музикална школа по народно пеене към Младежки център в Хасково. Школата ще се представи с двама участници – Николета Жулиянова, с изпълнения „Доюерьо, мое майчина“ и „Калинчице, девойчице“..

публикувано на 05.07.22 в 12:28
Кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим

Тринадесета международна среща на момчилградчани от цял свят

Международна среща на момчилградчани предстои да се проведе за тринадесети път тази година. Събитието ще е в дните между 25 и 30 юли, а мотото - "Момчилград винаги в сърцето ми". Срещата е традиционна и в дните, когато се провежда в Момчилград се завръщат много местни хора, живеещи във вътрешността на страната и в чужбина. Един от акцентите на..

публикувано на 03.07.22 в 23:55

Кадир Мустафов, БАЗ: Очакват се масови протести, ако спрат компенсациите за тока на бизнеса

Ресторантьори пишат до президента Румен Радев с молба да наложи вето за стафката от 9% за слабоалкохолните напитки да не се променя на 20 %. Те настояват още компенсациите за тока, които бизнеса получава да не бъдат спирани.   На 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие..

публикувано на 30.06.22 в 15:27

Италианското панджиало - от жълт хляб до десерт, подобен на брауни

Как ви звучи в хубавото слънчево време, да си хапнете сладкиш, разхладен приятно със сладолед и освежен с   черешов конфитюр или сладко. Тук ни идва на помощ и черният шоколад , както и тъмното какао. В панджиалото, което означава жълт хляб и е бил приготвян по коледа, се вплитат аристократични аромати като този на шафрана , различни ядки и..

публикувано на 29.06.22 в 17:13

Славейковци дискутираха с детския омбудсман на Исландия правата на връстниците си

Възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали дискутираха въпроси за посредничеството при защита правата на детето с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал и нейния правен консултант. Това се случи по време на годишната среща на Националната мрежа за децата (НМД), която се проведе в Трявна.  Област Кърджали беше  представена от..

публикувано на 29.06.22 в 15:57