Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората е под мотото "Аз обичам гората"

Държавно ловно стопанство „Женда“ и Регионалната дирекция по горите - Кърджали отбелязаха седмицата на гората (4-10 април) с пътуваща пътуваща пресконференция. На нея бяха показани участъци, които са пострадали от пожари, някои от тях вече залесени, други в процес на почистване и подготвяне за залесяване. Показана бе и основната дейност на ДЛС Женда, а именно развъждането на дивеч. 

Тази година мотото на Седмицата на гората е "Аз обичам гората". Ето защо ДЛС Женда, заедно с РДГ Кърджали посрещнаха журналистите в гората с цел обществеността да се информира повече за тяхната дейност, а и да напомнят да пазим и обичаме гората.

Първата спирка на пътуващата пресконференция бе участък, който е в процес на почистване и освобождаване от изгорели дървета в землището на село Бойно. Пожарът възникна миналата година през месец август, а засегната площ е 116 дка, като това е най-голямата засегната площ от горски пожари през 2021 г. Директорът на ДЛС Женда Радослав Боев каза какво предстои: 

В момента почистваме изгорялата дървесина. След това възнамеряваме да възобновим гората, да засеем с местни видове. Смятаме да залесим черен бор. Той е най-подходящ за тази територия. 


В непосредствена близост бе и втората спирка на пътуващата пресконференция. Отново участък в землището на село Бойно, но този път сред дънерите на някогашната изгоряла гора вече зеленеят красиви екзотични 4-годишни фиданки атласки кедър. Радослав Боев разказва: 

Това е площ, която е освободена от възникнал пожар през 2017 г., който е в следствие от небрежно боравене с огън от местното население. Възобновили сме мястото вече с атласки кедър – той е екзотичен вид за нашата територия, но практиката показва, че се развива добре и е много по-устойчив и на пожари. Мястото, засято с атласки кедър е около 13 дка. Фиданките, които са засети на тази площ са над 2 000 бр. Три години се е полагало грижи за тях. Всяка година по два пъти са окопавани за по-добра аерация на почвата. 


Самият процес по залесяване е сложен, като лесовъдите полагат грижи за младите дръвчета минимум 3 години след залесяването. А за да може да наречем залесеното място гора са нужни 100 години, каза Радослав Боев: 

Във всеки един период на гората ние лесовъдите полагаме грижи. И затова мотото тази година е „Аз обичам гората“. Нашата обич се изразява в това да се грижим за гората, да я създаваме и да полагаме грижи за нея. 

Третата спирка бе до новосъздадена култура от топола край река Перперек в землището на село Люляково: 

Новосъздадена култура от топола – 8 дка. Миналата година стопанството е създало 150 дка. От тополови култури покрай река Перперешка. Тополата е най-подходящият вид точно за това място и се надяваме след 30 години тук да стане гора. 


Последната спирка бе в Ловно-стопански район "Болярци". Там ни очакваше и областният управител Даниел Делчев, който заедно със Радослав Боев и Георги Шереметев - директора на Регионалната дирекция по горите засадиха млади фиданки сребрист смърч, отгледани от ДЛС Женда. С колегите журналисти също се включихме в залесяването, а след това инж. Радослав Боев ни заведе да видим отглежданите диви животни, които в момента са около 80 муфлона и 40 елена-лопатара: 

Тук се извършва една от основните дейности на стопанството. Това е грижата за дивеча, неговото отглеждане и стопанисване. В тази територия основния вид дивеч е муфлона и елен лопатара. Сега е момента в който муфлона започва да ражда, вече има и малки. През месец май предстои и елена да ражда своите малки. За в бъдеще със съдействието на Южно-централно предприятие предвиждаме внос на животни от чужбина, за да може да подобрим трофейните и екстериорни качества на нашата популация. 


Както във всички сектори, така и в ловно-стопанския пандемията е дала своето отражение, като по време на противоепидемичните мерки заради коронавируса интереса от ловците е намалял: 

Но това помага пък ние да положим по-големи грижи за дивеча и да се подготвим за по-добри сезони. Преди пандемията имаше посещаемост основно от групи от Германия, Испания, Гърция, Кипър и основно българи. 

Таксата за ловуване е в зависимост от ловния трофей, като специално за муфлона може да стигне до 3000 евро. 

Освен муфлони и елени лопатари, ДЛС Женда отглежда и развъжда също и диви прасета, като в момента в базата за стопанисване на дива свиня те са около 80 бр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56