Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 8 години

Джемал Емурлов – Джими

За осма поредна година Общински детски комплекс в Кърджали организира Областен конкурс за детска рисунка на тема „Родопски багри”, в памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими.

Конкурсът е включен в Културния календар на Община Кърджали, а негови организатори са Община Кърджали и  Общинският детски комплекс, с подкрепата на СУ „Владимир Димитров – Майстора” и РУО Кърджали.

Целта на конкурса еда популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими, да открива и популяризира детските таланти в областта на изобразителното изкуство и предоставя възможност за творческа изява.

Темата „Родопски багри” е много близка до творбите на Джемал Емурлов. Тя дава възможност на децата за творческа интерпретация на природата, миналото, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит),  паметници на културата,  фолклор, мултиетническа среда и др.

В конкурса могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г.  Рисува се само с акварелни и темперни бои.  Размер на  рисунката - 35/50 см., без паспартиране.

На гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена на автора, възраст и клас, училище, извънучилищно звено, заглавие /ако има/, име и фамилия на ръководителя, телефон.

Класирането на участниците  ще се извърши в три възрастови групи: І група –  6 – 10 г., ІІ група –  11 – 14 г., ІІІ група – 15 – 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди и специални награди.

Срок за получаване на рисунките - до 27май на адрес: 

гр.Кърджали 6600, ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102, ЦПЛР-Общински детски комплекс, за конкурса.

Телефон  за информация: 0361 6 23 24. 

Официалното откриване на изложбата „Родопски багри” ще се проведе на 8 юни от 15 часа в галерията на ОДК. 

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия в София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града.  Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.

През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на Кърджали. Напуска този свят през 2014 г. Неговото творчество е  посветено на неповторимото излъчване на обикновения човек, обаянието на женския образ и на красотата на Родопите.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Вижте още

Антон Гъдов и Атанас Паликаров за идеята да създадат списание "Родопи днес"

В студиото на Радио Кърджали разговаряме с Антон Гъдов и Атанас Паликаров, част от екипа на списание „Родопи днес“ за първия брой на списанието, което се разпространява безплатно на територията на Южна България. Антон и Атанас работят в сферата на графичния дизайн, фото и видео заснемането. Списание „Родопи днес“ е новият им проект, като имат..

публикувано на 22.06.22 в 14:35

Виктория Стоянова: Конете са почти митични същества, като еднорозите

До 18-и юни ще продължи изложбата на световнопризнатата художничка Виктория Стоянова в Керимовата къща в Кърджали. Виктория Стоянова е родена в София, през май 1968 г. На 18-годишна възраст става моден дизайнер, а по-късно и на две собствени марки. С мода се занимава до 29 години, когато решава, че ще стане художник . Така започва нейният бурен..

публикувано на 15.06.22 в 12:28

Връчват стипендия "Джими" на изявен абитуриент

Истински празник в ОДК сътвориха участниците в Областния конкурс за детска рисунка "Родопски багри", в памет на кърджалийския художник и почетен гражданин Джемал Емурлов – Джими. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов, да открива детските таланти, да им дава поле за творческа изява и развива детското..

публикувано на 10.06.22 в 09:31

Сестрата на вятъра Виктория Стоянова представи 100 платна в Кърджали

100 платна показа в първата си авторска изложба в Кърджали художничката Виктория Стоянова. Експозицията е подредена в Керимовата къща до 18-и юни и бе посрещната с възхищение и със сигурност може да се нарече културното събитие на месеца . А самия творец обеща да се върне отново тук, с тематична изложба за Орфей. Репортаж на Радка..

публикувано на 09.06.22 в 12:02

Време за джаз в Кърджали в 11-то издание на фестивала "Долината на Орфей"

Отново е време за джаз в Кърджали!  В края на седмицата ще се проведе 11-тото издание на джаз фест "Долината на Орфей". Познати и обичани музиканти, но и нови имена ще видят и чуят любителите на джаза в Източните Родопи. Избрахме символично датата 11 юни, за да кореспондира с 11-тото издание, коментира  Габриела Гавраилова от организационния щаб..

обновено на 08.06.22 в 10:15

Художничката Виктория Стоянова представя в Кърджали изложбата "Сестра на вятъра" /обновена/

Арт галерия "ДАР" и Дружество на художниците в Кърджали организират в Керимовата къща авторска изложба на художничката Виктория Стоянова. Стоянова има 45 самостоятелни изложби в България, Франция, Англия, Гърция, Италия и Испания. Настоящата се казва "Сестра на вятъра". Спечелила е награди от световни конкурси : първо място в..

публикувано на 07.06.22 в 12:30

"Отвореното око на болката" с автор Есен Устренска в Арт галерия "Кръг"

До 14 юни в Арт галерия "Кръг" Кърджали ще може да се види фотоизложбата "Отвореното око на болката". Автор е Есен Устренска, която наскоро посети Сирия, а изложбата е част от инициативата "Мултикултурният град 2022". Председателят на Арт движение "Кръг" Радост Николаева с подробности:  "Има позитивизъм, между другото, в начина по който тя вижда..

публикувано на 29.05.22 в 16:34