Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 8 години

Джемал Емурлов – Джими

За осма поредна година Общински детски комплекс в Кърджали организира Областен конкурс за детска рисунка на тема „Родопски багри”, в памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими.

Конкурсът е включен в Културния календар на Община Кърджали, а негови организатори са Община Кърджали и  Общинският детски комплекс, с подкрепата на СУ „Владимир Димитров – Майстора” и РУО Кърджали.

Целта на конкурса еда популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими, да открива и популяризира детските таланти в областта на изобразителното изкуство и предоставя възможност за творческа изява.

Темата „Родопски багри” е много близка до творбите на Джемал Емурлов. Тя дава възможност на децата за творческа интерпретация на природата, миналото, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит),  паметници на културата,  фолклор, мултиетническа среда и др.

В конкурса могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г.  Рисува се само с акварелни и темперни бои.  Размер на  рисунката - 35/50 см., без паспартиране.

На гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена на автора, възраст и клас, училище, извънучилищно звено, заглавие /ако има/, име и фамилия на ръководителя, телефон.

Класирането на участниците  ще се извърши в три възрастови групи: І група –  6 – 10 г., ІІ група –  11 – 14 г., ІІІ група – 15 – 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди и специални награди.

Срок за получаване на рисунките - до 27май на адрес: 

гр.Кърджали 6600, ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102, ЦПЛР-Общински детски комплекс, за конкурса.

Телефон  за информация: 0361 6 23 24. 

Официалното откриване на изложбата „Родопски багри” ще се проведе на 8 юни от 15 часа в галерията на ОДК. 

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия в София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града.  Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.

През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на Кърджали. Напуска този свят през 2014 г. Неговото творчество е  посветено на неповторимото излъчване на обикновения човек, обаянието на женския образ и на красотата на Родопите.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36

Започнаха снимките на "Made in EU" в Димитровград

В Димитровград започнаха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев – "Made in EU".  „Пътят до снимки винаги е дълъг, но началото на снимачния процес е много вълнуващо. Следващите седмици ще сме изцяло потопени в историята“, казва Стефан Командарев.  Той отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов – по сценария, и с..

публикувано на 22.03.24 в 13:12

Откриват традиционната пролетна изложба

Традиционната пролетна изложба на художниците ще се състои в петък, 22 март от 17.30 часа в Керимовата къща в Кърджали . Това съобщи художникът и галерист Пенка Атанасова. "Решихме да направим изложба, която да носи това  послание за началото, за пролетта, за събуждането", каза Пенка Атанасова и добави, че  почитателите на изкуството ще..

публикувано на 20.03.24 в 15:05

Кърджалийски таланти заеха челните места на XII национален конкурс "Път към славата"

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска грабна купата (I място) на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София и бе организиран от фондация "Кърнолски". Конкурсът се провежда за 12-ти път и в него се изявяват млади певци и инструменталисти от цяла България. Освен първото място, детският оркестър бе..

публикувано на 17.03.24 в 14:44
Стилиян Дерменджиев

Уличен музикант: У нас хората ни се радват

Стилиян Дерменджиев е на 24 години. От Карлово. Свири на цигулка от 6-годишен. И не, не смята, че тя му е отнела детството. Напротив. Е, имало е моменти, в които му се е искало да я „захвърли“, но после се е преодолявал и … С напредването на годините това му се случва все по-осъзнато. Срещаме го в центъра на Хасково, където свири на..

публикувано на 08.03.24 в 16:28

Три награди взе Театърът в Кърджали от фестивала "Сцена, палитра, слово"

Награда за цялостен спектакъл, за женска роля и за сценография получи Театрално-музикалният център в Кърджали на  Осемнадесетото издание на Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово", проведен от 23 февруари до 1 март 2024 г. в Пловдив. Леман Байрева бе отличена в категория "Женска роля", за ролята на Баба Яга в спектакъла "Хензел и..

публикувано на 05.03.24 в 09:50

Класически произведения и патриотични песни ще звучат за 3-ти март

Тържествен концерт за 146 – годишнината от освободителната война и възстановяване на българската държавност, ще се състои в навечерието на празника - 1 март, петък, от 18:30 ч. в Дом на културата. Това съобщи за Радио Кърджали Марияна Ликова, директор на Дома на културата.  В празничната програма са включени няколко класически произведения на..

публикувано на 28.02.24 в 16:57