Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

3
Бойко Синапов
Снимка: БГНЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни.

Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в Брюксел преди Великден.

Тогава група браншовици, водени от Бойко Синапов, посетиха спешно Брюксел, където се срещнаха с председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Норберт Линс.
Посещението в Брюксел беше належащо и много неща ни станаха ясни. Чашата на търпението ни преля. Ние, като пълноправни членове на Европейския съюз, имаме права. В същото време постоянно чуваме от нашите политици - не може, Брюксел не дава. Затова решихме да проверим на място дали наистина е така и се оказа, че Брюксел дава, но няма никакви предложения и искания от страна на българските управляващи за извънредни допълнителни помощи заради инфлацията, заради кризата, заради войната. Нашите политици само си прехвърлят топката, а трябва да работят в полза на обществото, защото България изостава много, в сравнение с другите европейски държави, разказа за Радио Кърджали Бойко Синапов. Той е категоричен, че всички фермери в Европейския съюз трябва да работят по едни правила, а българките спазват тежки изисквания, но не съумяват да се възползват от възможностите, които предоставя Съюза, заради управляващите. Според Синапов управляващите не обичат браншовите организации, защото "ние защитаваме нашите интереси. Но това е работата на браншовика, да защитава. Например, искаме си Ковид-мярката. В съседните страни вече са забравили Ковид-мярката, а нашите фермери още не са я получили... Всички тези забавяния, неработеща администрация и тромавата регистрация, нас ни хвърлят в небитието".

Бойко Синапов смята, че изход от ситуацията има, но този път нещата трябва да се подредят, животновъдите и земеделците да си гледат своята работа, политиците да работят за обществото и да се върви напред. Трябва да се вземат спешни мерки и да се изравнят правилата, по които играем всички европейски страни, каза той.

Затова в Брюксел са стигнали до решението членове на европейската комисия по земеделието да посетят България, за да се запознаят на място с наболелите проблеми и да се търси работещо решение

„Категорично заявяваме, че няма да се оставим, защото разбрахме, че имаме големи възможности като земеделски производители. Ще направим всичко възможно да се възползваме от тези неща, защото имаме право. Веднъж завинаги да се почувстваме членове на Европейския съюз“, каза Бойко Синапов.

По негово мнение реализацията на агнета и агнешко месо по време на Великденските празници е била добра, въпреки високите цени. "Но не съм доволен като браншовик и фермер от ситуацията, крайният потребител да е притиснат", каза той и обясни, че след фермерите във веригата са купувач, кланица, магазин, а всичко това оскъпява продукцията. Той припомни, че македонското агнешко месо е по-евтино заради преките субсидии към производителите, които българските животновъди нямат. И изрази надежда, че инициативата да се купува директно от фермата ще намери законова форма и ще стане практика в следващите години.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Бойко Синапов може да чуете в прикачения звуков файл.  

Галерия

Вижте още

Горан Благоев: С френското предложение за Северна Македония Европа отчита българския интерес

Със 170 гласа "за" и 37 "против" Народното събрание одобри проект за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването. С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията..

публикувано на 24.06.22 в 16:43

Иванка Караколева: Недоволството сред хората е огромно

Протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли на 760 лева и на доходите на работещите в бюджетния сектор започна КНСБ. Синдикалистите търсят подкрепа от народните представители техните искания да бъдат включени в предстоящата актуализация на бюджета.  Исканията на КНСБ не са отсега, коментира в ефира на Радио Кърджали..

публикувано на 24.06.22 в 15:55

Георги Кючуков: Надявам се в парламента да има разум, който да се обърне повече към проблемите на хората

Каквото и да се случи с правителството, най-важното нещо е да се приеме актуализацията на бюджета. Това коментира Георги Кючуков, част от общинската структура на БСП в Кърджали, по повод днешните дебати за внесения вот на недоверие към правителството на Кирил Петков.  "Не бих се ангажирал с прогноза какво точно ще се случи. Въпросът е, че..

публикувано на 21.06.22 в 14:47

Димитър Димов: Деглобализацията постепенно си проправя път

Швейцарското градче Давос посрещна държавни лидери от 50 държави, 300 представители на правителството и приблизително 2500 представители на световния бизнес, които се срещнаха, за да обсъдят настоящето и бъдещето. Вместо облекчение и надежда за по-светло зелено бъдеще, доминирано от новите технологии, в което растежът и развитието се..

публикувано на 16.06.22 в 09:00
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Приеха предложението ни за изравняване на субсидиите в земеделието

Председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов заяви след завръщането си от Брюксел от срещата на българските земеделски производители с  комисаря по земеделие в Европейската комисия Януш Войчеховски, че Войчеховски е приел предложението им за изравняване на българските субсидиите в земеделието със субсидиите на..

публикувано на 16.06.22 в 08:46

Асен Иванов: Няма да има проблем при снабдяването с дърва за огрев

И през месец юни продължават засилените проверки от страна на служителите на горските стопанства  на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. “За месец май служителите, назначени по опазване на горските територии в териториалните поделения и в централното управление на предприятието, общо са извършили 421 проверки в..

публикувано на 14.06.22 в 15:15
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Пътя Русе-Маказа е най-опасният в страната

В България през близо 200 населени места преминава транзитен трафик без обходи. Извеждането на движението и построяването на околовръстни пътища ще отнемат десетилетия, казва Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Експертът нарича пътя Русе-Маказа най- опасният в страната: “Този път, когато е проектиран, той нито е проектиран..

публикувано на 14.06.22 в 14:29