Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Даниела Павлова
Снимка: Личен фейсбук профил


Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от държавата средствата за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени с поне 30 на сто.

Езиковата гимназия има много ученици. Отоплението е на газ. Засега няма проблем, но „мога да кажа, че това, което към момента ни е подадено като единни разходни стандарти, е недостатъчно“, коментира за Радио Кърджали Даниела Павлова, директор на ЕГ „Хр. Ботев“. Тя изрази надежда през месец юли, след анонсираната актуализация на държавния бюджет, финансовите рамки на училищата също да бъдат актуализирани.

Към момента бюджетът на училището все още не е утвърден от кмета на общината. Очаква се това да стане скоро. Ръководството на школото няма притеснения за средствата към момента, въпреки високите сметки за електричество. „Ние започнахме да увеличаваме основните заплати така, както е анекса към КТД (колективен трудов договор, б.а.) с 12.3 процента. Има училища, които няма да могат да постигнат това увеличение, защото са с по-малък брой ученици, имат и други разходи, които средствата няма да могат да ги покрият“, допусна Павлова.

Учителите в гимназията си получават пълните възнаграждения, включително лекторските, каза директорът.

В школото тече усилена подготовка за кулминацията на честванията за стогодишния юбилей, която ще е на 2 юни, на патронния празник, с концерт в театъра в Кърджали.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00
Христо Тодев

Моняк, перлата на катерачите в Източните Родопи

От петък, 22 април, до неделя,  24 април 2022 г. на масива на Момина скала под крепостта Моняк се провежда 24-та клубна Алпиниада - традиционно скално катерене на Моняк. Организатор на събитието е клубът по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Малцина знаят, че крепостта е едно от най-популярните за катерене места в Източните Родопи. Малко е известно..

публикувано на 22.04.22 в 16:40