Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Любомир Димитров
Снимка: БНР Радио Кърджали


Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно средства, за да спазят договорения с анекс към Колективния трудов договор ръст на възнагражденията. „Училища, които имат трайно намаление на учениците и предимно застаряващ персонал няма да могат да увеличат заплатите с 12.3 процента. Ако е налице единият фактор, увеличението може да е в рамките на 8-9 процента. Ако са налице и двата фактора, където персонала вече е застаряващ, скокът може да е само 4-5 процента, защото средствата са повече, които отделят бюджетите за прослуженото време, това е в рамките на около 600 лв. за лице“, поясни Димитров.

Ясна е вече финансовата рамка на училището за тази година. „Едно 30 процента от бюджета е изхарчен вече, защото първото тримесечие плащаме по-скъпи горива, по-скъпо електричество“, каза директорът. И допълни, че ако преди скока на цените сметката за ток е била 900 лв., сега „плащам три месеца по 2 400 лв. Самата компенсация, която казваха, не покрива почти нищо, тя е в рамките на 300 лв.“.

Парите за увеличението на заплатите на педагозите – около 12.3 процента и около 10 процента на непедагогическия персонал, ще стигнат в неговото училище, увери Димитров. Възможно е обаче да възникне проблем с изплащането на ДМС. Има вероятност допълнителното материално стимулиране да отпадне, ако кризата продължава, защото парите в школския бюджет няма да стигнат, допусна Димитров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00
Христо Тодев

Моняк, перлата на катерачите в Източните Родопи

От петък, 22 април, до неделя,  24 април 2022 г. на масива на Момина скала под крепостта Моняк се провежда 24-та клубна Алпиниада - традиционно скално катерене на Моняк. Организатор на събитието е клубът по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Малцина знаят, че крепостта е едно от най-популярните за катерене места в Източните Родопи. Малко е известно..

публикувано на 22.04.22 в 16:40