Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Стефан Радионов
Снимка: Личен фейсбук профил


Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение.

Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката, но има разлики между по-големите и по-малките. Това коментира в ефира на Радио Кърджали Стефан Радионов, директор на СУ „Христо Ботев“ в кирковското село Чорбаджийско по повод искането на синдикати и работодатели, отправено към държавата, да бъдат увеличени парите за издръжка на училища и детски градини.

"Увеличението на заплатите ние го изпълнихме. В първите четири месеца на учебната година успяхме да изплатим средствата за представително и за работно облекло“, каза Радионов. Повишението на заплатите на педагогическия персонал е 12.4 процента. Лекторският час също се заплаща повече. В края на последното тримесечие ще стане ясно дали ще стигнат парите в бюджета за допълнителните възнаграждения.

Веществената издръжка на училищата е утежнена, увеличената цена на тока се отразява сериозно, добра мярка е помощта на правителството, но не е достатъчна, е оценката на Радионов.

Отоплението е другото голямо перо в бюджета. В Чорбаджийско отоплителният сезон е с два месеца повече. „Ние започваме по-рано да отопляваме стаите и спираме по-късно. В Родопите се случва осем месеца нужда от отопление на стаите“, поясни Радионов. Той припомни като добра практиката от минали години, когато училищата получаваха газьол на преференциални цени за отоплението си. Скептичен е в момента по алтернативата за преминаване на отопление с природен газ или с електричество. Училището не е санирано. Има надежда, че това скоро е възможно да се случи, след заявена готовност от общинското ръководство. Наложително е да бъде направен ремонт, тъй като целият четвърти етаж е в мухал. Проблемът вече върви и към третия етаж, алармира Стефан Радионов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00
Христо Тодев

Моняк, перлата на катерачите в Източните Родопи

От петък, 22 април, до неделя,  24 април 2022 г. на масива на Момина скала под крепостта Моняк се провежда 24-та клубна Алпиниада - традиционно скално катерене на Моняк. Организатор на събитието е клубът по алпинизъм "Хеброс 99" в Димитровград. Малцина знаят, че крепостта е едно от най-популярните за катерене места в Източните Родопи. Малко е известно..

публикувано на 22.04.22 в 16:40