Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Божидара Ангелова - 50 години по следите на времето


На 11 май, Деня на Светите равноапостоли и просветители братя Кирил и Методий поетесата и детски писател Божидара Ангелова ще отбележи 50-годишен юбилей при милите дами от Военния клуб. Тя ще представи три свои последно издадени творби - Повече от думи - визуални истории, Здравей Книгария с нови илюстрации и На времето видях следата - поезия.

Божидара Ангелова е на 50 години, но пък нейната леля Приказка си е още само на 10 и затова Боби не спира да се радва на малките неща, като ги претворява в стихове или пък весело ни намига от поредната си детска книжчица.
Божидара Ангелова е родена през 1971 година в град Ямбол. Учила за здравен инспектор, а после „Теология” във филиала „Любен Каравелов” в Кърджали. Учи при художниците Хари Атанасов и Божидар Мечев, на китара от Станко Костадинов от прочутата кънтри-група „Сплав”. Автор на книгите: „Огледалцето на Бог” „Етюди от един живот”; „Приказка чудата за буквите и числата”.  Драматургия: „Изгубиш ли надежда, губиш всичко”; „Аудиенция”;, моноспектакъл и „Пред вратите на Европа”, който е на сцената в различни театри в Манхайм и Лувдигсхафен, Германия. Пише и много драматургични книги за деца, включително куклената пиеса „Приказки от тук и там”.

В поетичната книга „На времето видях следата“ тя е събрала 135 свои стиха и импресии, в които разсъждава над непреходните ценности в живота - любовта, мъдростта, изкуството, човечността, вярата в Бог, в доброто и др. „Събуваш окаляните си обуща в твоя свят и влизаш по дух и гола душа в света на раздаващата Божидара“, пише писателката-психолингвист Стела Богомилова.

В книгата „Повече от думи“ са включени 50 стиха, оформени в образи - „стихорисунки“. В тях взаимно се преплитат и допълват визуалното изображение и словесността, за да провокират едно ново възприемане. С някои от тях Божидара спечелва трето място в международен конкурс за визуална поезия.

Третата книга „Здравей, Книгария" е издадена от издателство "Разказачът на приказки" и е с нови илюстрации.

Повече за творческия юбилей, нека чуем от Елена Топалова - Военен клуб Кърджали в разговора на Радка Петкова.

Галерия

Вижте още

Специалистът д-р Асен Меджидиев: Климатиците вдигат целия прах от стаята и хората го вдишват

От резултатите от прегледите по програма "Пирогов-Детско здраве " в Кърджали, които се проведоха в многопрофилната болница, става ясно, че при децата няма много случаи на алергичен ринит, категоричен бе специалистът по УНГ и създател на инициативата д-р Асен Меджидиев. Град Кърджали изобщо не е толкова запрашен, са неговите наблюдения ...

публикувано на 06.07.22 в 13:06
Кърджали

Предвиждат места за свободно паркиране в Кърджали

Изтече гратисният период, през който кърджалийци можеха да паркират на местата, отредени за Синя Зона без санкции. Нарушителите са много, голяма част от хората не са разбрали , че има разширение на Синята зона, което аз не приемам, при тази информационна кампания, каза управителят на "Паркинги, гаражи  и зони за паркиране" Шенай..

публикувано на 06.07.22 в 09:53

Ясни са участниците от Хасково в Националния събор в Копривщица

Определиха груповите и индивидуални участници от Хасково за 12-ия Националния събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Това са: 1. Музикална школа по народно пеене към Младежки център в Хасково. Школата ще се представи с двама участници – Николета Жулиянова, с изпълнения „Доюерьо, мое майчина“ и „Калинчице, девойчице“..

публикувано на 05.07.22 в 12:28
Кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим

Тринадесета международна среща на момчилградчани от цял свят

Международна среща на момчилградчани предстои да се проведе за тринадесети път тази година. Събитието ще е в дните между 25 и 30 юли, а мотото - "Момчилград винаги в сърцето ми". Срещата е традиционна и в дните, когато се провежда в Момчилград се завръщат много местни хора, живеещи във вътрешността на страната и в чужбина. Един от акцентите на..

публикувано на 03.07.22 в 23:55

Кадир Мустафов, БАЗ: Очакват се масови протести, ако спрат компенсациите за тока на бизнеса

Ресторантьори пишат до президента Румен Радев с молба да наложи вето за стафката от 9% за слабоалкохолните напитки да не се променя на 20 %. Те настояват още компенсациите за тока, които бизнеса получава да не бъдат спирани.   На 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие..

публикувано на 30.06.22 в 15:27

Италианското панджиало - от жълт хляб до десерт, подобен на брауни

Как ви звучи в хубавото слънчево време, да си хапнете сладкиш, разхладен приятно със сладолед и освежен с   черешов конфитюр или сладко. Тук ни идва на помощ и черният шоколад , както и тъмното какао. В панджиалото, което означава жълт хляб и е бил приготвян по коледа, се вплитат аристократични аромати като този на шафрана , различни ядки и..

публикувано на 29.06.22 в 17:13

Славейковци дискутираха с детския омбудсман на Исландия правата на връстниците си

Възпитаници на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали дискутираха въпроси за посредничеството при защита правата на детето с детския омбудсман на Исландия Салвьор Нордал и нейния правен консултант. Това се случи по време на годишната среща на Националната мрежа за децата (НМД), която се проведе в Трявна.  Област Кърджали беше  представена от..

публикувано на 29.06.22 в 15:57