Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радостина Лулова стана европейски вицешампион по трибой

3
Радостина Лулова
Снимка: Радио Кърджали

Радостина Лулова от спортен клуб по силов трибой "Юнак" Кърджали стана европейски вицешампион при жените в категория 63 килограма на Европейското първенство по екипировъчен трибой в Пилзен, Чехия. Тя спечели златни медали в две от категориите - клек и тяга, и среброто в комплексното класиране. Кърджалийката за първи път беше и съдия на това състезание, след като през декември миналата година премина успешно през изпити и стана вторият международен съдия в България в силовия трибой.
Радостина участва за първи път в такова реномирано състезание по екипировъчен трибой, който малко се отличава от класическия вариант на този спорт. "Самите трика, с които излизаме, са малко по-различни, материята е по-твърда и оказва доста голямо съпротивление и позволява всъщност да се вдигат по-сериозни килограми. Не е по-лесно, както повечето хора смятат, че обличаш един костюм и изведнъж ставаш по-силен", обяснява Радостина Лулова.
Екипировъчният трибой не е много развит в България, в страната ни повече популярност има класическия силов трибой, обяснява Радостина. В световен мащаб обаче дисциплината се налага и дори на Световните игри, които са еквивалент на Олимпийските игри при неолимпийските спортове, състезанието е именно по екипировъчен трибой. Въпреки отличния резултат и вицешампионската титла, Радостина Лулова няма да участва на Световните игри, тъй като квотите за тях са спечелени в предишни години от класирани на големи състезания, но има амбиции в следващите години да докаже класата си и на световните игри.
Радостина и съотборниците й - Маргарита Кирилова в категория 52 кг, Здравко Петров, кат. 83 кг и Йордан Иванов, кат. 93 кг, бяха единствените българи на Европейското първенство в Пилзен. Всички те са картотекирани в кърджалийския клуб по силов трибой "Юнак", но трима от тях тренират в София. Треньор на отбора е Александър Пеловски. Радостина е и с най-добрият резултат от отбора. Обяснява, че състезанието е било много силно, въпреки отсъствието на най-добрите в този спорт - Русия и Украйна. 
На нея самата лежанката се оказва "слабото звено" в представянето. Това я разделя и от шампионската титла. Тя има обяснение за това: "Фланелката за лежанката е специфична, трябва да си намериш твоя модел и размер. Иска се много работа, за да започнеш да вдигаш с нея. Аз нямам моя фланелка", казва Радостина. Търсила е да вземе назаем, пробвала е различни модели, накрая се спряла на компромисен вариант специално за участието на Европейското, който обаче й е бил голям. "Това ни различава малко от другите отбори, защото при нас разменяме доста често екипировка помежду си", обяснява Радостина. Причината - нямат спонсори и не могат да си купят екипировка. Дори и на състезанието отишли с кредит. Оценява участието - нейното и на отбора, като успех, но е максималист в работата си и мечтае за повече.

Именно заради амбициите и желанието да се развива и върви напред Радостина Лулова става и международен съдия, едва вторият такъв в страната ни, и на Европейското в Пилзен е и съдийствала в три категории жени и две при мъжете. Описва съдийството като вълнуващо и отговорно, но смята, че по-хубаво е да се състезаваш, защото тръпката там е много силна.


Повече може да чуете в репортажа на Станислава Георгиева в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още

ПФК "Арда" с нов треньор

Александър Тунчев ще бъде новият старши треньор на ПФК "Арда". Това стана ясно днес, след среща на ръководството на клуба и Тунчев. Двете страни се разбраха договорът на Александър Тунчев да бъде за две години и влиза в сила от новото първенство. Бившият наставник на Локомотив Пловдив направи обиколка на "Арена Арда", за да се запознае с базата..

публикувано на 19.05.22 в 14:23
Ивайло Петков

Новият треньор на "Арда" ясен до дни

"Трима са футболистите, които са с изтичащи договори след края на сезона" - това каза за Радио Кърджали спортно-техническия директор на ПФК "Арда" Ивайло Петков. Това са вратарят Мартин Луков, Александър Александров и Дани Кики. И на тримата футболисти са предложени нови контракти, като от клубът очакват тяхното решение до петък. Всички други играчи на..

публикувано на 17.05.22 в 22:50

Димитър Димитров: Риболовът те откъсва от суетата и напрежението на всекидневието

Риболовът е хоби на много хора. Една от причините е, че когато си за риба, се откъсваш от суетата и напрежението на всекидневието. Когато си край вода и сред природата, се освобождаваш от стреса, наслаждаваш се на тишината и не се притесняваш за проблемите от живота. Това хоби може да е просто за удоволствие, но може да бъде и спорт, но за това..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Приятелска среща по мини футбол се проведе в Кирково по повод 17 май - Ден на българския спорт

Приятелска среща по мини футбол се проведе днес на стадиона в с. Кирково по повод 17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. В футболната среща се включиха отборите ФК "Върбица" с. Бенковски и ФК "Граничар" с. Кирково. Те премериха сили и демонстрираха спортните си умения. Победител в приятелската..

публикувано на 17.05.22 в 16:07

Мадан организира спортен празник под мотото „Спортът– път към здравето”

Общинска администрация – Мадан и ДГ „Елица” организираха спортен празник под мотото „Спортът– път към здравето ”, който се проведе в Спортния комплекс. С много ентусиазъм, спортен дух и емоционален заряд най-малките жители на общината отбелязаха 17 май – Деня на българския спорт. Под ръководството на своите добри учители, малчуганите представиха..

публикувано на 17.05.22 в 16:01

С 3 прояви в Момчилград беше отбелязан Деня на българския спорт

Три прояви, посветени на 17 май - Ден на българския спорт, организира община Момчилград. Турнир по минифутбол беше игран на градския стадион “Хасан Семерджи”. В проявата се включиха ученици от 1 до 4 клас. В спортната зала на Момчилград се проведе състезание по тенис на маса, в което участваха ученици от начален курс. Третата проява беше турнир по..

публикувано на 17.05.22 в 15:27

Община Хасково и Български футболен съюз организират детски футболен турнир

Традиционният детски футболен турнир „Богомил Попов“ ще се проведе на 21 и 22 май 2022 година на стадион „Младост“ в Хасково. Официални гости на турнира ще бъдат кметът на община Хасково Станислав Дечев, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, старши треньорът на българския национален отбор по футбол Ясен Петров, зоналният председател на БФС..

публикувано на 17.05.22 в 15:21