Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скок на цените, спад на търсенето отчита пазара на недвижимите имоти

Златка Латунова
Снимка: Личен архив


По-малко търсене и по-високи цени. Това е ситуацията на пазара на недвижими имоти в Кърджали според Златка Латунова, брокер с дългогодишен опит и собственик на една от първите агенции за недвижими имоти в региона.

Според наблюденията й хората се страхуват да купуват жилища в незавършен вид. Притесненията им са заради поскъпването на материалите и инфлацията. „Притесняват се дали хората ще си завършат обекта“, сделките на зелено стават рискови, коментира Латунова.

Не всички банки разрешават кредит срещу доходи, получени от чужбина. Това също създава затруднения, тъй като много от купувачите работят извън страната. В момента хората се въздържат от взимането на кредити, заради несигурността за работата си. Нараснал е делът на купувачите, които плащат кеш.

Клиентите напоследък търсят старо строителство. Собствениците на такива пък се въздържат от продажба, защото очакват цените още да растат.

„По време на ковид кризата повече се търсеха къщи, сега предлагането е по-малко“, отчита Латунова.

Цените са със сериозен скок. „Ако жилищата във „Възрожденци“, ново строителство, се продаваха на 350-380 до 400 евро (на квадратен метър), то сега вече завършена сграда се предлагат на 500 евро. На завършени, санирани сгради в центъра на града цената вече е 600-700 евро на квадратен метър“, сочат наблюденията й на пазара.

„В момента забелязвам, че хората търсят малко по-големи апартаменти с по две спални, хол и кухня от този, американски тип, и старото строителство пак тристайни апартаменти. След Нова година, има малко застой на търсенето. Надяваме се лятото да има повече клиенти за покупка“, каза специалистката.

Хит е предлагането под наем на апартаменти напълно и модерно обзаведени с техника и мебели, срещу 350 до 500-600 лв. за месец. Търсенето обаче не е много голямо.

Забелязва се тенденция на засилен инвеститорски интерес. „Хората преди всичко проявяват интерес към имоти, които са за застрояване, най-вече във „Възрожденци“, каза дългогодишният брокер Златка Латунова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

35 басейна ще охлаждат кърджалийци това лято

Общият брой на плувните басейни в област Кърджали, регистрирани като обекти с обществено предназначение в Регионална здравна инспекция, са 40. В момента работят 35 от тях, заяви Петя Ханджиева от РЗИ-Кърджали. Изискванията, на които трябва да отговарят те, са посочени в Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка от..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Цената на хляба с ново увеличение

Цените на хляба в Кърджали вървят нагоре. Насъщният е поскъпнал с 20 стотинки. В магазините досега хлябът се продаваше по 1,50 лв., като вече цената масово е 1,70 лв. Тези цени са за стандартния хляб от 650 грама. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, главоломно растящите разходи..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Рязко поскъпване на шофьорските курсове

Шофьорските курсове поскъпват драстично, като цените им в Кърджали могат да минат 1000 лева за категория "B" до края на годината, заради нарастващите цени на горивата. Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива. Тогава цената на шофьорския курс..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Детското влакче в парк "Простор" се завръща

Една от емблемите на град Кърджали -  детската железница в парк Простор, отново ще вози малки и големи. От няколко дни локомотивът е на релсите на гаричката и му се правят последни прегледи преди да потегли на обиколка из парка. От Общинското предприятие озеленяване, чистота и благоустройство обещават, че влакчето ще работи не само..

публикувано на 16.05.22 в 12:56

8 формации в парламента, ако изборите бяха днес

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на „Тренд“. То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

публикувано на 16.05.22 в 09:53

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".    "Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата..

публикувано на 15.05.22 в 11:37

В езиковата гимназия се провежда първия общински турнир по плуване

Плувци от пет кърджалийски училища взеха участие в Първия общински турнир по плуване. Той се провежда в ЕГ "Христо Ботев" и е част от мероприятията с които училището отбелязва своята 100-годинишнина. С турнира официално се откри новоремонтирания покрит басейн в гимназията, в който ще тренира клуба по водна топка "Арда", а също ще се провеждат и курсове..

публикувано на 13.05.22 в 15:55