Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Усмихва ли се Мона Лиза?


Усмихва ли се Мона Лиза и как - тъжно, презрително или провокиращо? Това се питаме пред една от иконите на средновековното изкуство, направило толкова прочут Леонардо Да Винчи. Картината може да бъде видяна в Лувъра, но в днешно време, тя е дала тласък на цяла индустрия - щампи на Мона Лиза могат да се видят върху сувенири, тениски, дори мебели. Това е и най-пародираният образ в изкуството, което служи и на образец за картини на скандалния Анди Уорхол. За това как въздейства оригиналът на картината, си говорих с Даниел Русев.
Талантливият художник Даниел Русев подреди наскоро над 60 керамични маски в Галерия "Форум" в Хасково. Той представи и свои живописни платна 1 м на 70 см и работи на ученичките си Анна Киримова и Мирела Славова. Изложбата се казва "Силуети". Експонатите са в племенен, етно стил, а ученичките му представят и една венецианска маска. Произведенията на ученичките са в малък формат, окачени на рамки, обясни Даниел Русев.  Даниел Русев има зад гърба си 10 самостоятелни изложби, международни награди от конкурси за акварел, води и две школи по рисуване за деца "Пастело" и "Дъга". Преподава рисуване в училище.
Повече за изложбата и посещението в Лувъра, да чуем от художника Даниел Русев.

Галерия

Вижте още

Приятелят добър не се купува...

50-годишнината на Божидара Ангелова във Военния клуб в Кърджали върна хората в онова време , когато можехме да се докоснем до качествена поезия и добрата среща с приятели. Събитието бе организирано от Военния клуб, Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" и спортно-интелектуален клуб "Ахридос". То бе представяне на книгите на..

публикувано на 18.05.22 в 11:10

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще започнем с две рецепти от село Свирачи , където ще включим нашия колега Божидар Чолаков, който разговаря с Тянка Пехливанова - кметски наместник и ръководител на фолклорната група . Тя ще ни каже как се прави катина пита и свираченски зелник. Следва една разходка из Страната на хубавите коне, Кападокия. Там се..

публикувано на 17.05.22 в 12:33
Учениците от Детски младежки парламент се подготвят за инициативите си

Младежи с инициативи за активиране на гражданското участие

Учениците от Детски младежки парламент към ОДК се включват в инициативи за активизиране участието на гражданите в дигиталната платформа „Кърджали за теб“, съобщи в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на УС на Сдружение "Инициатива за развитие "Кърджали решава". Община Кърджали е първата в..

публикувано на 17.05.22 в 10:51

Радио Кърджали отпразнува шестия си рожден ден с приятели и китка фолклор

Радио Кърджали отпразнува шестия си рожден ден в непринудена атмосфер а - на рибния ресторант "Емона", с много приятели и гости, които се включиха с радост в купона. Наши гости бяха програмният директор на БНР Даниела Късовска, както и управленците на други отличници в ефира - директорът на радио Стара Загора Здравко Георгиев , на радио..

публикувано на 16.05.22 в 16:45

Връчват годишната награда "Мултикултурният човек" в началото на юни

И тази година ще се проведе поредната инициатива "Мултикултурният град" в Кърджали, 15-а подред. Всяка дата от празника е знакова и символична, като последното събитие е връчването на наградата "Мултикултурния човек" . Изданието тази година дава отзвук на военната тематика , като акцентира върху това, че навсякъде страданието е непоносимо. По т..

обновено на 12.05.22 в 15:16
Ангел Тенев

Ротаракт-Кърджали ни предлага да участваме в екоинициативата "Бира за смет"

Ротаракт - Кърджали организира екологичната инициатива "Бира за смет" , с желанието да насърчи кърджалийци да излязат и почистят зелени площи в областта. На 14-и май, кампанията ще се проведе в Кърджали, в парк Арпезос-Север 3 откъм пасарелката , а на 15-и в лесопарк Момчил юнак в Момчилград, като идеята е да привлекат и местните хора към..

публикувано на 12.05.22 в 13:12

Божидара Ангелова - 50 години по следите на времето

На 11 май, Деня на Светите равноапостоли и просветители братя Кирил и Методий поетесата и детски писател Божидара Ангелова ще отбележи 50-годишен юбилей при милите дами от Военния клуб. Тя ще представи три свои последно издадени творби - Повече от думи - визуални истории, Здравей Книгария с нови илюстрации и На времето видях следата -..

публикувано на 10.05.22 в 15:00