Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министърът на образованието даде старт на програмата "Заедно в изкуствата и спорта"

2
Николай Денков днес участва в спортно събитие с ученици в София
Снимка: БГНЕС

Да бъдат осигурени възможности за безплатно спортуване на децата е целта на новата Национална програма "Заедно в изкуствата и спорта". Тя е финансирана с 90 милиона лева, а началото й беше обявено от министъра на образованието и науката акад.  Николай Денков.
До края на юни всички училища могат да сформират ученически спортни отбори и групи по изкуства и да ги регистрират в регионалните управления на образованието. 
Заниманията ще започнат в началото на следващата учебна година и ще се финансират по новата Национална програма, която беше приета от правителството през тази седмица. 
Това съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който се включи в кроса с деца и ученици в Южния парк в София - част от инициативата “5 KM RUN“.

Галерия

Вижте още

Над 100 млн. са бежанците в глобален мащаб

Броят на бежанците по света е надхвърлил 100 милиона души. Данните са на Върховния комисариат на ООН. В този брой влизат и вътрешно разселените лица, които са напуснали домовете си поради въоръжени конфликти и насилие. От организацията обясниха, че в края на 2021 г. броят е доближил 90 милиона заради конфликти в страни от Азия и Африка. След началото..

публикувано на 23.05.22 в 08:41

Под 100 са новите случаи на коронавирус

96 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 3,18 на сто от направените проби. В Кърджали и Смолян има регистриран по един нов случай на коронавирус, в област Хасково новозаразените са трима. 83 681 са активните случаи. Починали са трима души. В болница са 511..

публикувано на 23.05.22 в 08:36

За първи път частици от мощите на Кирил и Методий пристигат у нас

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли Кирил и Методий. Става дума за част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий. Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора. Поканата е отправена от българския патриарх Неофит, а светинята пристига от Света..

публикувано на 22.05.22 в 16:33

Две учителки от Кърджали със специални награди на конкурса „Учител на годината“

Мария Тенева и Марина Димова са учителите от Кърджали, наградени със Специалната награда на председателя на СБУ Янка Такева в конкурса „Учител на годината“. Педагози от цялата страна бяха наградени по време на 25-ия национален конкурс на Синдиката на българските учители "Учител на годината". Номинираните бяха над 90 учители и училищни..

публикувано на 22.05.22 в 13:25

Област Хасково не разполага с пригодени държавни бази за настаняване на украински бежанци

Област Хасково не разполага с пригодени държавни бази за настаняване на украински бежанци, съобщиха от Кризисния областен център. Към момента в хотелите в областта са настанени 86 украинци. След 31 май обаче те трябва да освободят хотелите. От Кризисния областен център очакват допълнителни инструкции за настаняването на украински граждани, които няма да..

публикувано на 22.05.22 в 13:02

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени. Това заяви министър Николай Денков в ефира на БНР.  Прегледът на опита в другите държави сочи, че в България тя е най-късата сред страните в ЕС. Според Николай Денков, е добре първият учебен ден да е на 7 септември: "Да има ноемврийска ваканция, както има..

публикувано на 22.05.22 в 12:47

Празнично общоградско шествие ще се проведе в Хасково на 24 май

Празнично общоградско шествие ще се проведе в Хасково на 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Началото е обявено за 10,00 часа на пл.“Свобода“. От 11,00 ч. на СК „Спартак“ е предвидена официална церемония по връчване на отличията Ученик на годината и празничен концерт по повод Деня на..

публикувано на 22.05.22 в 12:01