Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Успешно премина тестът на новия телескоп за НАО Рожен

Снимка: ИА с НАО - БАН

Проведените тестове на новия телескоп за Националната астрономическа обсерватория Рожен са успешни. Това съобщиха от Института по астрономия на БАН.

Австрийската фирма, която е изпълнителят на договора за доставка и монтаж на новия роботизиран телескоп за НАО Рожен, завърши производството на телескопа и проведе първите му тестове в заводски условия. Този проект е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН. Представители на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН, бяха поканени да присъстват на тестовете и да проверят на място качествата на телескопа. Те имаха възможност да разгледат завода на фирмата и да се запознаят с производството на телескопи и полирането на огледалата за тях.

Първите реални наблюдения на астрономически обекти бяха проведени в нощта на 10 май. Извършените тестове потвърдиха заложените в договора параметри за качество на оптичната и механичната система на телескопа. Системата за насочване и софтуерът за провеждане на наблюдения също се оказаха в рамките на договорените параметри. Беше подписан протокол за извършените тестове, с което се счита, че телескопът е приет в заводски условия и процедурата по монтаж на наблюдателната кула и на телескопа може да продължи.

Официалното откриване на телескопа се планира за 10 септември 2022 г.


Вижте още

Мъртвата риба в язовир "Студен кладенец" не е заразена с тежки метали

Мъртвата риба в язовир Студен кладенец не е заразена с тежки метали. Това става ясно от приключилата обработка на пробите в лабораторията по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Рибата е изследвана по три показателя - за наличие на живак, олово и кадмий, съобщи директорът на регионалната агенция по безопасност на храните доктор Али..

публикувано на 01.07.22 в 16:53
Паспортна служба - Кърджали

Спокойно пред Паспортна служба в Кърджали, жега от другата седмица

Последният ден преди удълженото с 2 часа работно време на Паспортна служба в Кърджали е спокоен. Очакваният наплив е за следващата седмица. Припомням, че служителите ще започват работа в 7,30 часа и ще извършват услуги за граждани до 18,30 часа. Чуйте повече от Мартина Дякова: "Новото работно време е въведено заради очаквания традиционен..

публикувано на 01.07.22 в 16:15

Лекари от "Пирогов" ще преглеждат деца в Кърджали

Лекари, ангажирани по Програма „Детско здраве-Пирогов “ ще преглеждат в Кърджали на 2 юли, събота. Те ще извършат високоспециализирани прегледи в специалностите: детски офталмолог, детски специалист по Уши, нос и гърло, детски ортопед-травматолог, детски кардиолог, детски уролог, детски хирург, детски неврохирург, детски дерматолог, детски..

публикувано на 01.07.22 в 16:10

Токът отново поскъпна от днес, средно с 3.4%

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г. От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ ЕВН..

публикувано на 01.07.22 в 15:36

В Кърджали усилено се работи по маркирането и обособяването на Синята зона

В Кърджали усилено се работи по маркирането и поставянето на знаците в новия обхват на Синята зона. От предприятието призовават гражданите да съдействат на служителите.  Това съобщи управителят на общинското предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране" Шенай Мeхмедали: "Почна поставянето на знаци и маркирането на паркоместата, служителите..

публикувано на 01.07.22 в 14:19

Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил премиер да бъде Асен Василев. Той обяви още във видеообръщение, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.  " Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", каза Петков. Подкрепа за изгонването изрази..

публикувано на 01.07.22 в 13:55

Няма новозаразени с КОВИД-19 за последното денонощие

Няма новозаразени с Ковид-19 в Кърджали за последното денонощи е. Общо 472 са новите случаи на коронавирус в страната.  Направени са 3677 теста. Това прави 12,84 % положителни проби. Четирима души са починали от усложнения , сочат още данните в Единния информационен портал. 645 са се излекували. В болница са 362 души , като 55 са приети през..

публикувано на 01.07.22 в 11:37