Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Траките и българското средновековие тема на национална ученическа конференция по история

Тя е единствената подобна в страната и се провежда за седми път в Кърджали по идея на Средно училище "П.Р. Славейков"

За седми път Средното училище "П.Р. Славейков" в Кърджали е домакин на национална ученическа конференция по история. Тази година в нея участват 45 есета, доклади, видеоматериали и презентации на участници от 27 училища от общо 25 населени места в цялата страна. Кърджали е представен от училището-домакин "Славейков" и професионалните гимназии по икономика и по строителство. Това каза за Радио Кърджали ръководителят на школата "ИстОрика" и организатор Димитър Димов. 
"Преди десет години, в далечната 2012 г., направихме първата. Тогава използвахме повода 100 години от освобождението на Кърджали и началото на Първата балканска война и се оказа, че има нужда, има глад за такива конференции. И сега сме единствените в България, които продължават да правят такава конференция и даваме шанс за изява на младите историци", коментира Димитър Димов. Според него подобен форум дава възможност да се "свери часовника", да се види какво е нивото на преподаване и усвояване на историята в училище.
Конференцията е посветена на 1390 години от основаването на Стара Велика България на хан Курбат. "Целта беше да се спрем на този романтичен периоди приказен период в средновековната българска история и да включим и траките - Кърджали е богат на паметници от времето на траките", обясни Димитър Димов. До този момент тези две теми не са поставяни и няма ученически разработки за тях, казва Димов. Той смята, че с поставена по този начин тема, конференцията е малко трудна за участниците и обасни, че учениците са свикнали в последните години да пишат есета. А средновековната българска история не е благодатна за есе. Тя е за доклад, за изследване. Това показват и получените материали - най-малко са есетата - само едно. Видеоматериалите са 12, а най-много са презентациите и докладите.
Друга любопитна особеност е малкото материали, посветени на траките. Само десет разработки са свързани с тях. Работените теми за средновековието са свързани със Симеон, Тервел, Асеневци, от по-ранната средновековна история има разработка, посветена на Аспаруховия вал. Сред открояващите се работи е на зрелостник от Националната гимназия по древни езици и култура в София, посветена на връзките на царство България с морските републики през 14 век. Друга любопитна разработка е на варненски ученици за Варненския некропол, както и за тракийските могили в Пазарджишка област.
В конференцията участват училища от цяла България - Разлог, Попово, Белене, Гоце Делчев, София, Пловдив, Варна, Бургас, Котел, село Медковец. Конкуренцията сред младите историци е голяма. Най-добрите работи ще бъдат откроени от авторитетно жури - проф. Диляна Ботева от СУ "Св. Климент Охридски" , една от изтъкнатите учени траколози в България, доц. д-р Георги Николов от СУ, един от най-добрите български специалисти по българско средновековие, републиканският експерт по история Радостина Николова, експертът в Регионалното управление по образованието Даниела Апостолова и директорът на Държавен архив Кърджали Гергана Димитрова.
Седмата национална ученическа конференция по история се открива на 10 юни от 18.30 ч. в Бизнесинкубатора в Кърджали. Работата й по панели продължава в събота, 11 юни в Средно училище "П.Р. Славейков" в Кърджали
Вижте още
инж. Елена Паскалева

Инж. Паскалева: При сигнализиране, говорете конкретно и посочете точното място

Националната система 112 навърши 15 години от създаването си. Тази годишнина беше отбелязана, като домакин беше Районният център 112 в Кърджали.  Центърът отваря врати на 30 септември 2008 година и с неговия старт е финализирано изграждането на Националната система 112 в страната. Шест са районните центрове на територията на България - София,..

публикувано на 29.09.23 в 15:15

Хасан Азис: Имаме подготвени 75 проекта за 700 млн. лева

Кърджали се превърна в столица на толерантността. Това каза в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Хасан Азис. В интервю пред Петя Тенева той направи равносметка на едно тежко управление, готовността за работа и реализираните европейски проекти. "Околовръстният път е една тема, която ще продължава да тежи като проблем с всеки изминал ден по много..

публикувано на 28.09.23 в 13:41

Радослав Милев: ДПС и Хасан Азис са основните виновници за състоянието на Кърджали

"ДПС е основен опонент на абсолютно всички граждани, които искат да живеят в един нормален и добре устроен град. Това са мнозинството от гражданите, които виждат в какво състояние е градът ни, в какво ужасно състояние са улиците, тротоарите, парковете, спортните съоръжения...Всички тези проблеми са безброй и ще бъдат повтаряни от всички кандидати, които..

публикувано на 28.09.23 в 10:56

Специалистът по съня Гергана Конжагюлова: Екраните на мобилните телефони пречат на съня на децата

По-ранното ставане при децата трябва да се компенсира от по-ранно лягане . При учениците в ранна възраст, сънят трябва да бъде около 10 часа в денонощие. Това е мнението на майката и сертифициран консултант по съня Гергана Конжагюлова по отношение дали училищата трябва да започват една от смените си в 7.30 часа. Ако детето си ляга много..

публикувано на 22.09.23 в 14:40

Директорът Марияна Пеева: Децата трябва да спят най-малко десет часа

Наредба на МОН доведе до негативни мнения на родители и на специалисти. Според промяна в нея училищата започват не по-рано от 7.30 часа, а не както досега не по-рано от 8. Това засяга училищата на двусменен режим. В около 250 училища в страната има двусменен режим, най-вероятно най-големите училища – с над 1000 ученици, са..

публикувано на 22.09.23 в 13:18

Николай Ставрев: Проблемите на Хасково идват от порочния модел на управление

"Хасково е положен на дъното. Нашият град трябва да бъде спасен. Хасково има все по-крещяща необходимост от млади, енергични, компетентни и способни хора, които да прилагат новаторски идеи в управлението на града. Хасково е на дъното  и това е резултат от едноличната  власт в последните 25 години. Трябва да се сложи край на управленския диктат..

публикувано на 22.09.23 в 08:52

Бойко Синапов: Защитавайки българския производител ние пазим и българския потребител

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна , подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. Протестиращите..

публикувано на 18.09.23 в 16:01