Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Богдан Милчев: Пътя Русе-Маказа е най-опасният в страната

Богдан Милчев
Снимка: БГНЕСВ България през близо 200 населени места преминава транзитен трафик без обходи. Извеждането на движението и построяването на околовръстни пътища ще отнемат десетилетия, казва Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Експертът нарича пътя Русе-Маказа най- опасният в страната:

“Този път, когато е проектиран, той нито е проектиран да има такава натовареност и толкова голям транзитен  трафик, нито е проектиран да бъде безопасен. И от там нататък каквото и да правим, всяко едно кръстовище на този път Русе - Маказа, който е I - 5, е абсолютно опасно. Ако ние направим един задълбочен анализ, ще видим, че там няма нито едно кръстовище на което да не са ставали инциденти, нито едно.  Самите кръстовища са проектирани така, че има лоша или обратна видимост на движението,  което е напречно движение, и да не можеш да се подсигуриш и убедиш.  Богдан Милчев припомни катастрофата с участието на Лютви Местан, която стана точно на този път: ” Точно на такова кръстовище, което от завой излиза автомобил, кривите предразполагат високи скорости, а в самото кръстовище знаците така са разположени, че ограничават видимостта на човек. Поглежда наляво, поглежда надясно, но няма никой. А когато навлиза в платното – вече някой се е ударил в него. И това нещо е по целия този път. Затова използването на изкуствени неравности е една възможност преди кръстовищата да се намали скоростта. Но като цяло това само по себе си не е достатъчно. Според мен, това което е ключово и е важно,  да се направи е една цялостна реконструкция и един одит по безопасност на целия този път., и да започнем изграждането, там, където е възможно, на така наречените кръгови кръстовища. Тези кръгови кръстовища ще помогнат така, че движението да се успокои по този път.

 И не на последно място, контролът на скоростта върху този път трябва да бъде много внимателно сложен. Ние трябва наистина да използваме тази възможност за засичане на средна скорост, а не на моментна, защото има страшно много приложения, които показват къде са камерите на КАТ, и мобилните, и стационарните. Шофьорите намаляват там, и после започват отново да карат бясно и да наваксват.  Затова ни трябва средна скорост, за да успокоим движението. Трябва ни една цяла нова концепция, която в момента не виждаме държавата да има желание някой да я реализира.

Това което искам да кажа, и от днес ще започна да го повтарям, че много е удобно на стопанина на пътя да казва, че отговорността е споделена. Не знам дали сте обърнали внимание, че всички държавни институции когато им зададете въпроса “Защо така се случва?”, те или “Е виновен шофьора”, а когато им кажете “Ама и вие”, те казват “Не, отговорността е споделена”. Аз искам да им кажа, че това е погрешен подход, защото как те споделят отговорността със шофьора който е убил някого на пътя? Аз не знам някой от държавните институции да е споделил отговорност. Такава отговорност никой не споделя. Шофьорите си носят лична и наказателна отговорност. А доставчика на транспортната система трябва да носи общата отговорност за състоянието на безопасността. Така че, отговорностите трябва да бъдат много ясно дефинирани кой за какво отговаря. Това клише “споделена отговорност” играе изключително услужливо на тези, които не знаят какво да правят.

Интервюто с Богдан Милчев от Института за пътна безопасност може да чуете от прикачения звуков файл.Вижте още
Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него д игитализацията на системата „изяжда“ времето..

публикувано на 02.08.22 в 22:22
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Очакванията за служебния кабинет са и позитивни, и негативни

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали политологът Евгений Дайнов. Според него очакванията за работата на кабинета..

публикувано на 02.08.22 в 22:03
Димитър Димов

Димитър Димов: Служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков"

"Оптимист съм за работата на служебното правителство. Не защото има много правомощия, всички знаем, че не е така. По-скоро очаквам това, което в публичното пространство се говори последните дни - че служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков" за някои неща, които смятаме, че създават предпоставки за кризите, които..

публикувано на 02.08.22 в 20:41
Даниела Късовска

Радио Кърджали става част от проекта „БНР – Проверка на факти“

Радио Кърджали, е много важна част от обществената мисия на БНР, заради района, в който работи, каза Даниела Късовска, програмен директор на националната медия. В ефира на Радио Кърджали тя представи и най-новия проект на БНР – Проверка на факти. Основната задача на екипа му е да проверява истинността на фактите, които се публикуват. „ Това..

публикувано на 02.08.22 в 20:28
Катя Филипова

Инспектори проверяват условията на труд в горещите дни

Бум в исканията на разрешения за наемане на непълнолетни отчитат от дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали (ДИТ). Само за последния месец те са 52, съобщи за Радио Кърджали директорът на институцията Катя Филипова . Около 70 проверки са извършени през месец юли от Инспекцията. Те са предимно в питейни и увеселителни заведения, плувни басейни,..

публикувано на 28.07.22 в 18:17

Пожарът в Дадя унищожава световно застрашени видове и птици

Неизвестни до този момент са yетите за животинския, птичия и растителния свят в най-големия природен парк на Гърция - Дадя, който е на границата с България. От пет дни там бушува пожар, в гасенето на който са включени над 300 пожарникари и доброволци.  Паркът е част от НАТУРА 2000 и дом на единствената естествена колония черни лешояди на Балканите...

публикувано на 26.07.22 в 09:15
Георги Кючуков

Георги Кючуков: Оптимист съм, че ще имаме правителство

От днес БСП за България започват преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-то народно събрание. Първата политическа сила, с която ще разговарят, е Продължаваме промяната. Предстоят разговори и с останалите досегашни коалиционни партньори - Демократична България и Има такъв народ, но не и с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. "Не мога да..

публикувано на 19.07.22 в 18:16