Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Иванов: Няма да има проблем при снабдяването с дърва за огревИ през месец юни продължават засилените проверки от страна на служителите на горските стопанства  на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

“За месец май служителите, назначени по опазване на горските територии в териториалните поделения и в централното управление на предприятието, общо са извършили 421 проверки в обекти за добив на дървесина. Проверени са 403 превозни средства транспортиращи дървесина, и 42 физически лица също са били обект на проверка. В резултат на което са съставени 10 акта за установяване на административни нарушения. Най-честите нарушения са сеч на дървета без да са маркирани с контролна горска марка в обектите в които се извършва добив на дървесина.” информира инж.Асен Иванов, директор на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян.

По отношение на снабдяването на населението с дърва за огрев, инж. Иванов увери, че няма да има проблем при снабдяването на физическите лица с дърва за огрев. “Направена е организация и са окомплектовани за добив доста по-големи количества от тези, които традиционно се закупуват от местното население по различните начини на закупуване. Говоря за настояща дървесина на корен, на покупка дървесина от временен склад. И новото което е, че тази година открихме централен склад в района на Момчилград, и по-точно в ДГС Момчилград, където ще предлагаме дървесина от централен склад.  Пуснат е в действие, зареден е с дървесина., но, разбира се, там цената е малко по-висока, тъй като дървесината в склада към момента се транспортира от района на Крумовград.”

Инж. Иванов увери, че цените на дървесината не са се увеличили в сравнение с миналата година, но причина за покачването им може да се окаже нарастващата цена на горивата: “Продажните цени, които са по видове процедури когато продаваме дървесина на корен, или хората когато сами си я добиват – не е променена. Също цената на дървесина при продажба от временен склад  не е променяна, и ще бъде както миналата година. Въпросът е вече тук цената доставена на дървесина на адреса на физическите лица, най-вероятно ще бъде променена във връзка с по-скъпите горива. И самата транспортна услуга най-вероятно ще се завиши. Тази транспортна услуга се предоставя към момента от различни физически и юридически лица. Към момента нашите териториални поделения не предлагат тази услуга, тъй като в момента тече процедура по закупуване на камиони с кранови уредби за централните складове които са обособени на територията на предприятието”

Инж. Иванов счита, че няма да има проблем при снабдяването на хората с дърва за огрев:  " Тъй като в района на Кърджали, на град Кърджали и на община Кърджали, има около 25 склада, в които се продават дърва за огрев. Ние не можем да бъдем конкуренция на тези складове, т.к. ние ще предлагаме дървесина само от един централен склад за този район, но считам, че дори цените на дървата да са леко завишени, няма да има голяма разлика от миналата година. Говоря за цените на дървесината, доставена до адрес.”

Инж. Иванов коментира и проблема с мечките в област Смолян.:”Действително, последните години популацията на мечките се увеличи значително. Това става видно не само от преките наблюдения които имат служителите по горите, а и от нападенията, които се констатират от служителите на РИОСВ. ” Асен Иванов уточни, че към момента има издадени две разрешения за отстрел. Първото е за проблемна мечка в района на ДГС – Смилян, второто е за района на ДГС-Славейно. “Към момента нямаме резултати, т.к. организацията за подобно нещо е доста сериозна”, каза инж. Иванов. В момента е поискано разрешение за отстрел и за мечката от района на Чепеларе.

Интервюто с инж.Асен Иванов, директор на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян може да чуете от звуковия файл.


Галерия

Вижте още
Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него д игитализацията на системата „изяжда“ времето..

публикувано на 02.08.22 в 22:22
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Очакванията за служебния кабинет са и позитивни, и негативни

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали политологът Евгений Дайнов. Според него очакванията за работата на кабинета..

публикувано на 02.08.22 в 22:03
Димитър Димов

Димитър Димов: Служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков"

"Оптимист съм за работата на служебното правителство. Не защото има много правомощия, всички знаем, че не е така. По-скоро очаквам това, което в публичното пространство се говори последните дни - че служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков" за някои неща, които смятаме, че създават предпоставки за кризите, които..

публикувано на 02.08.22 в 20:41
Даниела Късовска

Радио Кърджали става част от проекта „БНР – Проверка на факти“

Радио Кърджали, е много важна част от обществената мисия на БНР, заради района, в който работи, каза Даниела Късовска, програмен директор на националната медия. В ефира на Радио Кърджали тя представи и най-новия проект на БНР – Проверка на факти. Основната задача на екипа му е да проверява истинността на фактите, които се публикуват. „ Това..

публикувано на 02.08.22 в 20:28
Катя Филипова

Инспектори проверяват условията на труд в горещите дни

Бум в исканията на разрешения за наемане на непълнолетни отчитат от дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали (ДИТ). Само за последния месец те са 52, съобщи за Радио Кърджали директорът на институцията Катя Филипова . Около 70 проверки са извършени през месец юли от Инспекцията. Те са предимно в питейни и увеселителни заведения, плувни басейни,..

публикувано на 28.07.22 в 18:17

Пожарът в Дадя унищожава световно застрашени видове и птици

Неизвестни до този момент са yетите за животинския, птичия и растителния свят в най-големия природен парк на Гърция - Дадя, който е на границата с България. От пет дни там бушува пожар, в гасенето на който са включени над 300 пожарникари и доброволци.  Паркът е част от НАТУРА 2000 и дом на единствената естествена колония черни лешояди на Балканите...

публикувано на 26.07.22 в 09:15
Георги Кючуков

Георги Кючуков: Оптимист съм, че ще имаме правителство

От днес БСП за България започват преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-то народно събрание. Първата политическа сила, с която ще разговарят, е Продължаваме промяната. Предстоят разговори и с останалите досегашни коалиционни партньори - Демократична България и Има такъв народ, но не и с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. "Не мога да..

публикувано на 19.07.22 в 18:16