Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдиите днес избират представители в Съдийската колегия на ВСС

Снимка: архив

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет. 

Кандидатите са 15, а гласуването ще е предимно дистанционно. 

2197 са имащите право на глас съдии. 1916 от тях са заявили, че ще го упражнят по Интернет. 

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира тайната на вота и свободното волеизявление, а достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън страната. 

Изборният ден започва в 8 и приключва в 18. Желаещите да гласуват с хартиена бюлетина ще могат да го направят във фоайето на столичната Съдебна палата.

Изборът ще се смята за редовен, ако са гласували минимум 1099 съдии, а за избрани ще се считат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай гласуване ще има и утре, като прагът за легитимност пада на - гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас съдии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

2-ри май е неучебен за учениците в Кърджали

2-ри май ще бъде неучебен ден за учениците в Кърджали. Заповедта е издадена от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Така почивните дни за учениците стават седем от първи до 7 май включително.

публикувано на 18.04.24 в 12:16

Няма регистрирани нарушения за правата на пациентите в Кърджали

Няма постъпили регистрирани нарушения за правата на пациентите в област Кърджали. Това каза областния координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Ани Стоянова. Поводът е 18-и април Европейски ден за правата на пациента.  Ани Стоянова, областен координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване: "Фиксирани..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК

Близо 15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК, а след това - санитарни материали. Кметове на населени места и доброволци помагат помощите да стигнат до отдалечените села и махали.  Светломира Димитрова, директор на БЧК в Кърджали:  „До 7 юни трябва да сме приключили с раздаването на хранителните продукти, защото ще..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Служители на МВР-Хасково обезвреждаха терористи в учение

Симулация на атака, при която непознати лица привеждат в безпомощно състояние охранители на обект, се разигра край хасковското село Узунджово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Хасково. В учението участваха над 60 души от различни структури на МВР, екипи на ДАНС, прокуратурата и Община Хасково.   В тренировъчното учение са..

публикувано на 18.04.24 в 09:54

Сейрула от СУ "П. Р. Славейков" на прослушване за националния отбор по английски език

Десетокласникът от СУ "П. Р. Славейков" Сейрула Лютви е допуснат до прослушване пред комисия за включване в националния отбор, който ще представи България на международната олимпиада по английски език. Миналата година Сейрула бе част от този отбор и се върна със златен медал в една от категориите. Благодарение на това класиране получава и покана тази..

публикувано на 18.04.24 в 09:47