Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Токът отново поскъпна от днес, средно с 3.4%

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г. От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%.

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ - с 3,47 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ - с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.
За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители КЕВР e предприела три мерки: премахва компонентата задължения към обществото, увеличава квотата на АЕЦ „Козлодуй” от 20% на 30% за новия ценови период 2022/2023, както и премахва премиите за значителна част от ВЕИ производителите, като пренасочи освободения финансов ресурс за намаляване на цените на битовите клиенти.

От КЕВР уточняват, че цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа. „Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента”, уверяват от регулатора.

Вижте още

В Чепинци готвят протест заради недостиг на дърва за огрев

Жители на Чепинци ще протестират на 22 август пред  Държавното горско стопанство в с. Смилян заради проблеми с осигуряването на дърва за огрев, информира кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев. Според него недоволството на местното население е предизвикано от липсата на достатъчно дърва.  Чепинци се намира в дърводобивен район, но в..

публикувано на 16.08.22 в 14:02

43 годишен почина от токов удар в село Фотиново

Сигнал за починал мъж е бил подаден вчера около 10,30 часа в РУ-Кирково. Инцидентът станал в къща в село Фотиново. Дежурна оперативна група извършила оглед на мястото на произшествието. Тялото било транспортирано за аутопсия в кърджалийската болница и било установено, че 43-годишният мъж е починал от токов удар. Извършен е бил..

публикувано на 16.08.22 в 11:24

Двама са задържани за хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители

За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители двама са били задържани в РУ-Кърджали.   Около 21 часа снощи бил подаден сигнал за шумна компания на площадка в Кърджали. При пристигането на полицаите двама от компанията на 36 г. и 37 г. проявили агресия, отправили обиди и ругатни. Наложило се мъжете да бъдат доведени в..

публикувано на 16.08.22 в 11:20

Доц. д-р Семра Доган Ак откри самостоятелна изложба в Ардино

Родената в Ардино художничка Семра Доган Ак откри самостоятелна изложба, в която са представени портретни творби от маслени бои и графика. Инициативата е в рамките на първото издание на „Дните на Ардино 2022”.  На откриването на изложбата присъстваха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът..

публикувано на 16.08.22 в 10:28

Строежът на интерконектора с Гърция е на финалната права

Изпълнителният директор за България Теодора Георгиева съобщи за БНТ, че строежът на интерконектора с Гърция е на финалната права. В момента се изпълняват съпътстващи дейности, които трябва да завършат в първите дни на септември. Целта е от 1 октомври да потече газ, казва Теодора Георгиева. От средата на юни съоръжението се тества, в него се подава 40..

публикувано на 16.08.22 в 09:14
Архив

Овладян е пожарът край Любимец и Харманли

Пожарът край Любимец и Харманли изцяло е локализиран, съобщи за БНР областният управител на Хасково Минко Ангелов.  Заради големия пожар вчера там бе обявено частично бедствено положение.  Частично бедствено положение в Харманли и Любимец заради голям пожар Овладяването на пожара се е случило след намесата на тежка механизация от мини "Марица..

публикувано на 16.08.22 в 08:59

Мустафа Карадайъ е водач на листата на ДПС в Кърджали

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ да води кандидат-депутатската листа в 9 МИР-Кърджали на предстоящите извънредни избори за НС, реши единодушно на днешното разширено заседание Областният предизборен щаб на ДПС в Кърджали. Председателят на ОблС на ДПС Ресми Мурад запозна присъстващите с номинациите на разширените заседания на 7-те общински..

публикувано на 16.08.22 в 08:57