Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С богата програма Община Момчилград кани жители и гости да се включат в тържествата

Тринадесета международна среща на момчилградчани от цял свят

Кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим


Международна среща на момчилградчани предстои да се проведе за тринадесети път тази година. Събитието ще е в дните между 25 и 30 юли, а мотото - "Момчилград винаги в сърцето ми". Срещата е традиционна и в дните, когато се провежда в Момчилград се завръщат много местни хора, живеещи във вътрешността на страната и в чужбина. Един от акцентите на тазгодишната международна среща ще бъдат традиционните занаяти от района на побратимения турски град Бурса. Кметът на общината Илкнур Кязим представи подробно наситената програма.

Срещата ще бъде открита с концерт на  "Диана Експрес". Митко Щерев и бандата му ще свирят в градския парк "Нури Адалъ" от 20 часа на 25 юли. Преди концерта от 9 часа на стадион Хасан "Семерджи" ще се проведе турнир по мини футбол за деца. В 17 часа в градския парк ще бъдат открити две фотоизложби - "Забележителностите на община Момчилград" и "Старият Момчилград", където местни фотографи представят миналото и настоящето на града и региона.

Проявите във втория ден започват от 9,30 часа, когато на стрелбището до село Прогрес ще има състезание по стрелба.  Вечерта от 18 ч. в Балканска библиотека "Иляз Ходжа" ще бъде представена книга за здравеопазването в Момчилград, с автор първият детски лекар д-р Георги Георгиев. От 20 часа в градския парк ще има концерт с участието на група от република Турция.

За 27 юли е предвиден турнир по тенис на маса в спортна зала СКТМ „Родопи” от 9 часа. Втори турнир - по спортен бридж, ще има от 17 часа в кафене до автогарата. В третия ден от срещата в градския парк от 19 часа ще се проведе тематична вечер за децата на Момчилград. В нея са предвидени вълшебни работилници, шоу програма със специалното участие на театър "Пан",  фейс арт – рисуване върху лице,  изложба на детски рисунки "Моите детски мечти". Пак в парка от 20 часа ще се проведе Вечер на толерантността.

Програмата в четвъртия ден започва с турнир по дартс, който ще се проведе по обед в спортна зала  "B-Games". Вечерта в Балканска библиотека ще е турнира по шах за любители. В същото време в градския парк ще бъде открита изложба на занаятите и изкуствата на майстори от Бурса. Вечерта ще завърши с рок концерт на „Little Big Band” и джем сешън с бивши членове от група "Петлите" и момчилградски рок музиканти. Проявата е насрочена за 20 часа в парк "Нури Адалъ". 

В предпоследния ден ще  се проведе турнир по билярд. От 18 часа в  НЧ "Нов живот" ще има премиера на документалния филм "Дните на Мустафа Кемал в София 1913-1915" с автори журналистът Нахиде Дениз и режисьорът от Турция Уфук Каракаш. Денят ще завърши с концерт на популярната певица Райна. През целия ден, както и на следващия в центъра на града жителите и гостите на Момчилград ще могат да опитат от специалното момчилградско чеверме. 

За последния ден от международната среща е предвиден ретро парад на автомобили. Уникални класически автомобили ще могат да бъдат разгледани в парк "Нури Адалъ" от 10 часа. Пак там от 12 часа ще се проведат настолни игри.

Срещата ще бъде закрита с голям концерт на стадион "Хасан Семерджи". В спектакъла ще се включи трупа за съвременно изкуство "Танца на вятъра". Поздрави и приветствия ще произнесат почетни граждани на община Момчилград и официални гости. След тях на сцената ще се качи мегазвездата Гюлбен Ерген от Турция. Международната среща на момчилградчани ще бъде закрита със светлинно шоу с дронове, което не е правено досега в Източните Родопи.


Вижте още

Всяка година засетите площи с пипер в Звиница намаляват

Засетите площи с пипер в село Звиница драстично са намалели, ако преди десетилетие са се отглеждали около 1500 декара, днес се отглеждат, едва 200 декара чушки, коментира кмета на селото Ниязи Вели. Факторите за отказването и от това препитание на хората са много – демографската криза, по-доброто заплащане в предприятията и заводите в близките..

публикувано на 17.08.22 в 10:40

Давидковчани се събират под родно небе

Всяка година покрай Денят на миньора – 19 август давидковчани се събират под родно небе. Мероприятията започват още на 19 август, със среща „Настояще и бъдеще за Давидково“, когато кмета на селото Севда Чолакова е инициирала на местния бизнес с кмета на общината Павлин Белчева, председателя на общински съвет Баните, общински съветници и с областния..

публикувано на 16.08.22 в 12:02

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените..

публикувано на 15.08.22 в 12:59
Скалната гъба край Женда

Женда шепне приказки от миналото

Малко след село Женда, на около 3 километра от шосето, се намира едно от най-привлекателните за туристите места в Източните Родопи - местността Биюк тепе, както я наричат местните хора. Тя обединява тракийско светилище, крепостта Асар кая, изсечени в скалите трапецовидни тракийски ниши, причудливи скални образувания, както и останки от гроб на..

публикувано на 15.08.22 в 11:55
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“. Както често се е случвало, Емил е отбелязвал личния празник на участия. Така и миналата година..

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Снимката е илюстративна

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен. В официално..

публикувано на 08.08.22 в 15:54
Севдалин Огнянов

Дружинци се готви за събор

Втори общоселски събор се подготвя в кирковското село Дружинци. Той ще се проведе на 20 август, събота. Инициативата е изцяло местна, доброволна и е с амбицията да се превърне в традиция.  Всъщност, тя вече е традиция, казва Севдалин Огнянов от организационния комитет. Хората, които се занимават активно с организацията и подготовката, са десетина души,..

публикувано на 03.08.22 в 11:22