Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ясни са участниците от Хасково в Националния събор в Копривщица

Определиха груповите и индивидуални участници от Хасково за 12-ия Националния събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Това са:

1. Музикална школа по народно пеене към Младежки център в Хасково. Школата ще се представи с двама участници – Николета Жулиянова, с изпълнения „Доюерьо, мое майчина“ и „Калинчице, девойчице“ и Жулияна Георгиева с песните „Малка мома цвете брала“ и „Заспала е малка мома“. Ръководител – Елена Беделева.

2.  Певческа група за автентичен фолклор "Войводска китка“ от с. Войводово, община Хасково, НЧ „Отец Паисий -1925“. Ръководител на групата – Светлана Севова. Групата ще се представи с песните - „Кажи ми любе, обади“ и „А бре, момче“.

3.  Група за автентичен фолклор от с. Конуш, община Хасково, НЧ „Пробуда – 1925“, с ръководител Петя Господинова. Изпълнения: "Излезни, мамо, погледни" и "Снощи отидох, мале, на горното кладенче".

4.  Женска вокална група за автентичен фолклор от с. Въгларово, община Хасково, НЧ „Светлина-1926“, с ръководител Милена Мерджанова. Те ще изпълнят: "У Радини огън гори" и "Зълва буля дума".

5.  Теодор Янев от Хасково- индивидуален изпълнител на гайда. Той ще се представи с „Бавна мелодия“ и  „Право хоро“.

6.  Мартин Башов от Хасково- индивидуален изпълнител на гайда. Той се изпълни - „Право хоро“

7.  Анастасия Пилева от Хасково – индивидуален изпълнител, певец. Тя ще се представи с „Провикнал се Стоян“ и „Стояновата стара майчица“.

8.  Пенсионерски клуб "Пандо Ванчев" с. Узунджово, община Хасково, с участието на индивидуален изпълнител Анастасия Георгиева – пеене. Те ще се представят с „Мъри Тудоро, назлън, Тудорке“ и „Радо ле, Радке ле“.

Всички групи и индивидуални изпълнители, които ще представят община Хасково, са участници в Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ и са определени за участие в XII Национален събор на народното творчество в Копривщица от представителя на Института по етнология и фолклористика към БАН гл. асистент д-р Радка Братанова.


Вижте още

Всяка година засетите площи с пипер в Звиница намаляват

Засетите площи с пипер в село Звиница драстично са намалели, ако преди десетилетие са се отглеждали около 1500 декара, днес се отглеждат, едва 200 декара чушки, коментира кмета на селото Ниязи Вели. Факторите за отказването и от това препитание на хората са много – демографската криза, по-доброто заплащане в предприятията и заводите в близките..

публикувано на 17.08.22 в 10:40

Давидковчани се събират под родно небе

Всяка година покрай Денят на миньора – 19 август давидковчани се събират под родно небе. Мероприятията започват още на 19 август, със среща „Настояще и бъдеще за Давидково“, когато кмета на селото Севда Чолакова е инициирала на местния бизнес с кмета на общината Павлин Белчева, председателя на общински съвет Баните, общински съветници и с областния..

публикувано на 16.08.22 в 12:02

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените..

публикувано на 15.08.22 в 12:59
Скалната гъба край Женда

Женда шепне приказки от миналото

Малко след село Женда, на около 3 километра от шосето, се намира едно от най-привлекателните за туристите места в Източните Родопи - местността Биюк тепе, както я наричат местните хора. Тя обединява тракийско светилище, крепостта Асар кая, изсечени в скалите трапецовидни тракийски ниши, причудливи скални образувания, както и останки от гроб на..

публикувано на 15.08.22 в 11:55
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“. Както често се е случвало, Емил е отбелязвал личния празник на участия. Така и миналата година..

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Снимката е илюстративна

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен. В официално..

публикувано на 08.08.22 в 15:54
Севдалин Огнянов

Дружинци се готви за събор

Втори общоселски събор се подготвя в кирковското село Дружинци. Той ще се проведе на 20 август, събота. Инициативата е изцяло местна, доброволна и е с амбицията да се превърне в традиция.  Всъщност, тя вече е традиция, казва Севдалин Огнянов от организационния комитет. Хората, които се занимават активно с организацията и подготовката, са десетина души,..

публикувано на 03.08.22 в 11:22